Positionering van jouw fietsbedrijf in de online wereld.

Voor diegene die lokaal willen blijven sleutelen, voor diegene die een webshop starten, voor diegene die een fietsketen starten of overnemen, voor diegene die een nieuw fietsmerk de wereld ingooit, voor iedereen is het van belang sociale media te integreren in het bedrijf. Waarom?

Ook een lokale winkel heeft de intentie volgend jaar nog actief te zijn. Wat de toekomst brengt is schatbaar, maar geen wiskunde. Uit onderzoek blijkt dat 95{6c3c1d270184bd1dcd5676354db06cf41db057f4dc13831af1f6aaac704594cb} van de consumenten eerst online zoekt naar een fiets of fiets-accessoire. Het ‘online vertegenwoordigd zijn’ kan je dus niet wegdenken en daar speelt sociale media een grote rol in.

Waarom zien we dan toch maar enkelen die hierin meegaan? 3 redenen:

 1. De technische kennis van het online gebeuren en sociale media is niet aanwezig bij heel veel handelaren.
 2. Tijdsgebrek.
 3. Het resultaat is moeilijk of niet meetbaar.

Een webshop opstarten, een Facebook pagina opstarten, een actuele Instagram account, Twitter gebruiken voor heel dicht klantencontact. Je moet er een opleiding van genoten hebben om alle online media correct te hanteren.

Een fietsenzaak runnen is reeds een fulltime job. Wanneer we op zondag ook nog eens met de kinderen op stap willen, is er niet veel tijd over om ook online heel actief te zijn.

Maak je effectief meer omzet met online activiteit? Het is moeilijk meetbaar, maar het antwoord is duidelijk ‘ja’. Je bouwt een online imago, je vergroot je community en creëert vertrouwen. Dat werpt op langere termijn zijn vruchten af.

 

Moet elke fietshandel dan een social manager aanwerven?

Natuurlijk niet. Afhankelijk van jouw project kies je de juiste sociale media. Op basis van een aantal concrete vragen, stel je ook hiervoor een plan op.

 • Wat wil je bereiken?
 • Wat is jouw doelgroep?
 • Welke content heb je?
 • Op welke termijn wil je bepaalde zaken realiseren?
 • Kan je samenwerken met verschillende partners voor aanlevering van content of online zichtbaarheid?

“Sociale media en online aanwezigheid worden geïntegreerd in het dagelijks werken.”

Desondanks wordt sociale media in de agenda ingepland, maar ‘potentiële content zien’ behoort tot de dagelijkse activiteit. Je voegt een denkwijze toe aan je dagelijkse activiteiten in functie van sociale media. Enkele voorbeelden:

 • Nieuwe fietsen op voorraad? Plaats ze mooi, neem een foto.
 • Een boeiend gerelateerd artikel gelezen dat een meerwaarde heeft voor je publiek? Opslaan in je favorieten.
 • Veel merken en leveranciers maken reeds perfecte content. Profiteer daarvan.

Fietsen en de lokale fietsbranche? Volg Vivocyclo.