Opleiding: Marketing in de fietsbranche

Dat de fietsbranche evolueert, moeten we niet meer vertellen. De verkoop van elektrische fietsen zit reeds een tiental jaar in een stijgende lijn. Dat Speed Pedelecs, na de e-MTB, diezelfde richting uitgaan is de enige zekerheid in onze markt. Nog even wachten op duidelijkheid en sturing waar en in welke vorm de snelle fietsen een plaats krijgen in het verkeer.

Elk bedrijf is een merk.

Dat Canyon een merk is, is wel duidelijk en logisch. Maar dat ook een lokale handelaar die heel wat merken verdeelt, dat ook is, is minder logisch. Onterecht. Als handelaar sta je achter je merken en ben jij de specialist. Je geeft advies en hebt expertise. ‘Fietsen Peeters’ is bijgevolg jouw merk. Ook dàt merk heeft een sterke communicatie nodig.

We geven tips en advies hoe je je fietsbedrijf op de kaart kunt zetten.

Niet alles wat we meegeven tijdens de opleiding ‘Marketing’ op Syntra Midden-Vlaanderen, is dé waarheid. Het is een interpretatie van hoe wij de markt zien evolueren en een vorm van communicatie die specifiek gelinkt is aan de branche. Waarover gaat het?

We starten met ‘positionering van je fietsbedrijf’. We overlopen de verschillende online tools waar je mee aan de slag kan.

Je communicatie is minstens even belangrijk als je sterke service of je showroom inrichting.

In het hoofdstuk ‘Marktonderzoek’ gaan we dieper in op wat je doet alvorens een fietsenzaak op te starten. Daar krijg je een heleboel tips inzake concurrentie, financieel onderzoek, geografische locatiebepaling van je zaak. Hoe ga je op zoek naar een geschikt handelspand? Op basis van een aantal quotes, wordt er gediscussieerd, krijg je inzicht in wat er leeft, wat belangrijk en minder belangrijk bij de opstart van je zaak.

In de aansluitende opdracht werk je een ‘event’ / ‘idee’ uit waarmee je met jouw fictieve fietsenwinkel kan uitpakken. Hoe start je met zo’n tijdelijk event? Met welke partners werk je samen? Hoe communiceer je erover?

Dit jaar 2018-2019 bestaat de cursus uit 4 x 3,5u lesmateriaal.

De cursus is een onderdeel van de opleiding ‘fietstechnicus’ bij Syntra Midden-Vlaanderen: dagonderwijs & avondonderwijs

Vragen hierover? Stuur een mailtje naar rembrand@brandwerk.be.