De 13de editie van Velofollies, eentje om in te kaderen.

Hoogdagen in Kortrijk Xpo. Vlak voor de sneeuwval, is fietsend Vlaanderen te vinden op de 3-daagse fietsbeurs Velofollies, hét walhalla van de fiets, fietsplezier en fiets-beleving. Editie 13 was een mijlpaal, voor organisator Pieter Desmet.

40.996 bezoekers

Vorig jaar mistte de organisatie net een duizendtal bezoekers om de kaap van 40.000 te overschrijden. Extra middelen en investeringen zorgden ervoor dat dit jaar die kaap wel gehaald werd. Een mijlpaal dus.

De beurs richt zich voornamelijk naar het sportieve publiek, al dan niet bewust. Uit rondvraag blijkt dat de meeste bezoekers op zoek gaan naar de nieuwste snufjes en technologieën in de wielersport. Nieuwe mobiliteit, komt op nummer twee. Het aanbod e-bikes is duidelijk gegroeid in vergelijk met vorige jaren. Logisch, de fiets is niet meer een middel voor 50+, maar werd het laatste jaar pas echt gezien als een woon-werk-oplossing. Zelfs jongeren, op weg naar school, zien de e-bike als een opportuniteit.

De fietsmarkt staat in bloei, da’s duidelijk. 2018 klokt af op 503.119 verkochte fietsen, een stijging van 3,7% t.o.v. 2017. Ook hier een mijlpaal dus, met de kaap van 500.000.

48,5% van die verkoop heeft betrekking op een elektrische fiets, terwijl racefietsen een aandeel hebben van 9,6%. De e-bike is duidelijk goed ingeburgerd bij de fietshandels, 93,7% van de fietshandels heeft de e-bike opgenomen in zijn assortiment.

De gemiddelde prijs van een e-bike is ook dit jaar gestegen van 2.352 euro naar 2.370 euro, ongeveer 2%.

Toekomst

Terwijl nu 84,5% van de e-bike verkoop over elektrische fietsen (tot 25 km/u) gaat, is slechts 6,8% een Speed Pedelec (tot 45 km/u). Vermoedelijk heeft dit te maken met de infrastructuur in ons land en de evolutie van het woon-werk fietsverkeer. Dat laatste percentage is in stijgende lijn en zien we enkel maar verder evolueren in de toekomst.

Nog een fijn weetje, om af te sluiten. Zon 12% van de fietshandelaars in België zegt een webshop te openen in 2018, terwijl de andere 88% daar absoluut geen ambitie in heeft.

Retail en consument vullen elkaar mooi aan. Hopelijk kunnen we ook rekenen op een vooruitdenkende distributie die rekening houdt met de stijgende vraag in de toekomst.