1 op 4 Europeanen bereid om e-bike te gebruiken

Alsmaar meer Europeanen zijn bereid om over te stappen naar een e-bike of Speed Pedelec voor woon-werkverkeer. Dat zeggen cijfers van een Europees onderzoek bij meer dan 12.000 Europeanen. Nederland scoort het hoogst, het Verenigd Koninkrijk het laagst.

Dat het gebruik van de e-bike of de Speed Pedelec voor woon-werkverkeer bij Belgen en Nederlanders in de lift zit, weten we al langer dan vandaag. Maar hoe zit het in de andere landen van Europa? Lopen inwoners daar ook zot van de e-bike? Of juist niet?

Zuiders potentieel

Wel, uit een bevraging bij meer dan 12.000 Europeanen uit 10 landen blijkt, dat bijna 1 op de 4 (24%) overweegt om met een elektrische fiets naar het werk te gaan. Vooral in België (31%), Nederland (47%) en zuidelijk gelegen landen is het potentieel van de e-bike groot. Zo wil 39% van de Spaanse en 33% van de Italiaanse respondenten graag de overstap naar de e-bike maken. In Zweden (15%) en Frankrijk (18%) is die bereidheid veel minder groot. Die grote verschillen zijn het gevolg van enkele drempels die mensen ervan weerhouden om zich met een (elektrische) fiets te verplaatsen.

Klassiekers

Het meest gegeven argument om niet met een e-bike te gaan werken, is de kans op slecht weer. Daarnaast vinden veel mensen Speed Pedelecs of e-bikes gewoon veel te duur. Een derde reden is dat de afstand tussen de woning en het werk te groot is en de infrastructuur niet is aangepast aan de noden van de fietser. Een kwart van de ondervraagden wil de e-bike dan weer niet gebruiken om de eenvoudige reden dat ze dan bezweet aankomen op het werk.

Slecht weer is geen excuus

De kans op slecht weer is er altijd, maar de kans op mooi weer bestaat ook. Daarbij, er bestaat goede regenkledij die ervoor zorgt dat je droog op het werk toekomt. Bovendien is niemand verplicht om elke dag met de e-bike naar het werk te rijden. Als het mooi weer is, ga je met de e-bike. Bij slecht weer neem je de auto of het openbaar vervoer.

Klimaatverandering boost e-bike

Een derde van de ondervraagden wil een e-bike kopen omdat ze bewust bezig zijn met het klimaat en hun persoonlijke gezondheid. Een dag fietsen is een dag minder uitstoot. Daarnaast blijf je met veel of weinig ondersteuning altijd in beweging, wat goed is voor je hart, je lichaam en je conditie.

E-bike is hetzelfde als een huis

Geen e-bike hebben omdat het te prijzig is, is begrijpelijk. Het is niet zomaar een aankoop, maar een serieuze investering. Je moet eerst goed uitdokteren welke fiets bij je past. Daarna doe je best een testrit, alvorens een e-bike te kopen. In dat opzicht is het aankoopproces van een elektrische fiets hetzelfde als van een auto of een huis: eerst testen of bezichtigen en dan pas kopen.

Meer gewin, dan verlies

Hoe je het ook draait of keert, een Speed Pedelec of e-bike is duur. Voor een goede e-bike tel je al snel 3.500 euro neer, maar je krijgt er wel veel voor terug. Tenminste als je hem regelmatig gebruikt. Je conditie verbetert, omdat je voortdurend in beweging bent. Je bespaart geld, want je moet geen diesel of benzine betalen. Je stoot minder uit en draagt dus bij aan een beter klimaat. Plus, je rijdt er verder mee zonder meer bezweet op het werk aan te komen, dan met een normale fiets.

Slecht weer, een hoge kostprijs en zweten zijn dus geen reden meer om de e-bike niet voor woon-werkverkeer te gebruiken. E-bikes staan alvast op het punt om door te breken in Spanje, Italië, Duitsland en Noorwegen. Benieuwd of dat in de toekomst ook zo zal zijn in de rest van Europa.

Overzicht: inwoners (%) die bereid zijn om over te stappen op een elektrische fiets.
1. Nederland: 47%
2. Spanje: 39%
3. Italië: 33%
4. België: 31%
5. Noorwegen: 27%
6. Duitsland: 21%
7. Denemarken: 21%
8. Frankrijk: 18%
9. Zweden: 15%
10. Verenigd Koninkrijk: 11%

Loading

Total
0
Shares
Related Posts