Cargo Velo gelanceerd in Brussel.

Cargo Velo fiets nu in 3 steden.

Gestart in 2012 en intussen de grootste fietskoerierdienst van België – rolt na Gent en Antwerpen nu ook activiteiten uit in Brussel. Op die manier slagen de fietskoeriers van Cargo Velo erin om hun klanten te ondersteunen in de drie grootste steden van België. Cargo Velo biedt klassiek express vervoer aan van A naar B, maar specialiseerde zich de laatste jaren ook stevig in stadsdistributie vanuit z’n hubs aan de stadsrand en bouwde tegelijk aan een flinke expertise qua thuislevering in tijdslots voor e-commerce.

De uitbreiding naar Brussel illustreert de ambitie van Cargo Velo om zich als professioneel logistiek bedrijf verder op de kaart te zetten, en bij uitstek als ideale partner voor duurzame stedelijke logistiek.

Slimme samenwerking

In tegenstelling tot Gent en Antwerpen, waar Cargo Velo met eigen koeriers in loondienst opereert, kiest het bedrijf in Brussel voor een alternatieve aanpak. Ze gaan er in zee met de fietskoeriers van GO2 (Dioxyde De Gambettes) met wie een structureel partnership werd opgezet. Op die manier verbindt Cargo Velo de eigen expertise en know-how aan deze van de Brusselse marktleider met jarenlange lokale terreinkennis. Net als Cargo Velo draagt GO2 duurzaamheid in de breedste zin van z’n betekenis hoog in het vaandel. 

De planningssoftware van Cargo Velo, die nu rijp is voor het uitbouwen van een interstedelijk transportnetwerk, speelt een belangrijke rol in het opzetten van dit partnership. Zo is Cargo Velo in staat om orders centraal binnen te nemen en automatisch uit te splitsen naar verschillende lokale hubs, waaronder nu dus ook Brussel. Dispatchers kunnen lokaal routes samenstellen en eigen koerierteams aansturen terwijl op een hoger niveau alle leveringsdata uit het volledige netwerk beschikbaar is en zo zorgt voor een globale proof-of-delivery.

Het artikel gaat verder onder deze afbeelding

Eerste Brusselse klanten

De overstap van Cargo Velo naar Brussel kwam in een stroomversnelling toen Proximus – waarvan de lokale winkels al anderhalf jaar aangeleverd worden in Gent en Antwerpen – een tender op de Brusselse markt aankondigde waarin ze samen met L’Oréal volume aanboden om per fiets te leveren. Cargo Velo en GO2 konden met een gezamenlijk uitgewerkt dossier beide bedrijven overtuigen van de kracht van een samenwerking tussen fietskoeriers én de operationele efficiëntie daarvan. Het dagelijks volume van de beide partijen wordt nu samen aangeleverd en gebundeld in het depot van Proximus in Anderlecht van waaruit Cargo Velo en GO2 de leveringen naar de Brusselse Proximus shops en een 130tal kapperszaken verderzet.

Cargofietsen worden alsmaar vaker ingezet voor ‘Last Mile Delivery’.

Up next

Hoewel het uitvoeren van gebundelde leveringen per fietskoerier vanuit een hub dagdagelijkse realiteit is, is deze Brusselse lancering wel een mijlpaal voor de sector. Het gebeurt zelden of nooit dat er op zo’n operationeel niveau wordt samengewerkt tussen verschillende actoren in de stadslogistiek. Het is de eerste keer dat grote bedrijven strategisch hun volume bundelen om zo hun ambities rond de verduurzaming van hun stedelijke logistiek verder in de praktijk om te zetten. Ook een commercieel en structureel partnership tussen twee fietskoerierdiensten is nieuw. 

Cargo Velo is er dus van overtuigd dat deze case zal inspireren en veel verder in gang kan zetten. Het is dan ook de ambitie van Cargo Velo en GO2 om naast Proximus en L’Oréal nog vele andere (bestaande en nieuwe) klanten in Brussel te kunnen bedienen. En uiteraard ook in Gent en Antwerpen.

Meer info: cargovelo.be

Loading

Total
0
Shares
Related Posts