Fietsersbond reageert op VSV campagne ‘Helm op Fluo top’.

De Fietsersbond is de belangenbehartiger van alle fietsers in Vlaanderen en Brussel. Met 23.000 leden en 900 vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor veilig fietsen, voor een echt fietsklimaat. De vereniging voert acties, audit de kwaliteit van de fietsroutes (Meetfiets) en helpt meer mensen op de fiets naar het werk (Bike to Work). Nog geen lid? Ga naar fietsersbond.be/ikwordlid

Hieronder het nieuwsbericht dat de Fietsersbond zelf uitbracht:


We schreven het vorig jaar al (en de jaren daarvoor ook steeds opnieuw): de kalender van de verkeerscampagnes is voorspelbaar. Na de herfstvakantie start de ‘Helm op Fluo Top’-campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) waarbij fluo en helmen op weg naar school beloond worden. De actie bereikt maar liefst 390.000 Vlaamse kinderen die ook in de donkere dagen met de fiets of te voet naar school trekken en een hesje aantrekken. Wat als we die 390.000 kinderen zouden meegeven dat fietsen vanzelfsprekend en dus veilig zou moeten zijn? En als het veilig zou zijn, dat ze dan niet per se in fluo gehuld naar school zouden moeten fietsen. Dat veilige infrastructuur eigenlijk zou moeten primeren. 

Het siert de VSV dat ze in hun communicatie steeds meer de nadruk leggen op het feit dat een verhoogde zichtbaarheid voor de actieve weggebruiker slechts een element is in de strijd voor meer verkeersveiligheid. Want daar gaat het uiteindelijk over: veiligheid voor fietsers. De voorbije week was er een aangrijpende uitzending van Make Belgium Great Again rond verkeersveiligheid. Over de nood aan meer investeringen in fietsinfrastructuur om ervoor te zorgen dat het aantal fietsdoden echt kan dalen in Vlaanderen. Over de ethische principes van de shocktherapie laten we ons net als Dirk Lauwers in deStandaard vandaag niet uit. Maar we onderschrijven wel zijn pleidooi dat enkel dit niet voldoende kan zijn. Hij stelt het zo: “Kiezen voor verkeersveiligheid als eerste ontwerp principe bij de inrichting van straten, bijvoorbeeld met meer en veiligere fietspaden en conflictvrije kruispunten met aangepaste regeling van de verkeerslichten. Dat vereist keuzes die er meestal op neer­komen dat er minder ruimte en faciliteiten gegeven worden aan de doorstroming van het autoverkeer.”

Er is dus meer nodig dan enkele sensibiliseringscampagnes rond zichtbaarheid voor voetgangers en fietsers.
Die hebben bovendien een onaangename bijwerking. Het is de fietser die verantwoordelijk is voor het ongeval als hij geen fluo draagt, lijkt het wel. Fluo-hesjes zijn gemaakt om zichtbaar te zijn in gevaarlijke situaties: werven, wegenwerken, een vliegveld. Als het verkeer een plek is waar we onze kinderen moeten uitdossen als wegenwerkers, dan is er iets mis met ons verkeer. En niet met de kledij van onze kinderen.

Laat ons daarom versneld werk maken om echt in te zetten op veilige infrastructuur voor fietsers. Volgend jaar zijn we er ongetwijfeld weer met meer van hetzelfde nieuws …

Wies Callens (woordvoerder Fietsersbond Vlaanderen)


foto: Wowow Reflective Wear

Loading

Total
0
Shares
Related Posts