De fietsmarkt in België hoe zit het er mee?

Op 17, 18 en 19 januari vindt in Kortrijk Xpo opnieuw de fietsbeurs Velofollies plaats. De fietsmarkt had vorig jaar een goed jaar. Daar blikt men graag op terug bij het nieuwe seizoen.

Dankzij de samenwerking tussen Velofollies, Shimano en TRAXIO VELO kan de Belgische fietssector steeds beter in beeld worden gebracht. Hoewel zwart-op-wit cijfermateriaal van het aantal verkochte fietsen in België niet voorradig is (enkel speed pedelecs moeten worden ingeschreven), kunnen we door middel van de gegevens uit de enquête van Velofollies onder 1.670 fietshandelaars, de bevragingen van fietsonderdelenfabrikant Shimano bij alle Belgische fabrikanten, importeurs en toeleveranciers; en de inschrijvingscijfers van de DIV (FOD Mobiliteit) een duidelijk beeld geven van de Belgische markt. 

“Volgens de verzamelde gegevens blijft de fietsmarkt stabiel op vlak van verkoopaantallen, en worden er jaarlijks 470.000 fietsen verkocht in België”, meldt Lieven Bisschop van Shimano. De helft van deze fietsen zijn elektrisch ondersteund, waaronder een klein maar duidelijk stijgend aandeel (3%) speed pedelecs (elektrische fietsen tot 45 km/u). “Mede door dit aandeel e-bikes en hun hogere gemiddelde verkoopprijs, gekoppeld aan de kwaliteitseisen van de Belgische consument (de Belgische fietser is bereid meer te betalen voor een hogere kwaliteit), zitten de Belgische omzetcijfers binnen de fietsmarkt duidelijk in de lift”, weet Guy Crab van TRAXIO. 

Pieter Desmet van Velofollies vult aan: “Ongeveer 2/3de van de verkochte fietsen zijn bovendien damesfietsen, of fietsen met lage instap, waarbij deze keuze vooral wordt beïnvloed door een stijgend aantal e-bike gebruikers in de leeftijdscategorie boven de 40 en 50 jaar”.

Noot: 470.000 is het mathematisch gemiddelde tussen de resultaten van de Velofollies-enquête (bij de fietshandelaars) en het bevragingsonderzoek van Shimano (bij de fabrikanten, importeurs en toeleveranciers).

Loading

Total
0
Shares
Related Posts