Uber lanceert elektrische deelfiets in Brusselse

De Amerikaanse taxidienst, die vooral bekend is omwille van zijn vernieuwingspogingen rond mobiliteit en transport in steden, is van start gegaan met een nieuw concept in Brussel genaamd Jump.

Wat is Jump?

Jump was een opzichzelfstaand bedrijf dat deelfietsen aanbood in verschillende steden in de Verenigde Staten. Tijdens het korte bestaan van de organisatie werd het hele concept al snel overgekocht door het Amerikaanse taxibedrijf Uber. Via Jump wil Uber elektrische deelfietsen aanbieden in Brussel en enkele gemeenten rond de hoofdstad. Etterbeek, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek, Sint-Gillis en Elsene zijn randgemeenten waarin de Jump-fietsen, naast de binnenstad, te vinden zullen zijn. In totaal heeft Uber voorlopig zo’n 500 fietsen vrijgemaakt voor de Belgische markt. Dat heeft Jump gisteren zelf bekendgemaakt, samen met de Brusselse minister van mobiliteit Pascal Smet (Sp.a).

Brussel, 5de stad van Europa

Het concept Jump werd vorig jaar gelanceerd in de Verenigde Staten. De eerste steden die het initiatief aanvaardden waren San Francisco en Washington. Na de successen in eigen land werd begin juni van vorig jaar bekendgemaakt dat de elektrische deelfietsen ook in Europa hun intrede zouden doen. Berlijn kreeg deze zomer die primeur. Na enkele maanden besloot Uber om Jump ook in Brussel aan te bieden. Daarmee is Brussel de 5de Europese stad die deze eer te beurt valt.

Volgens CEO Dara Khosrowshahi heeft Uber dit concept de wereld ingestuurd om het imago van het bedrijf op te poetsen. In een voortdurend veranderende wereld waarin alternatieve vormen van transport in steden steeds belangrijker worden, moet een mobiliteitsbedrijf als Uber die alteratieven kunnen aanbieden. Door grootschalig in te zetten op fietsen wil Dara Khosrowshahi groenere en meer toegankelijke vormen van transport aanbieden. Sinds hij CEO is van Uber (augustus 2017) wil hij gezien worden als een partner voor steden op lange termijn.

Hoe gaat het in z’n werk?

De fietsen kunnen gehuurd worden via de huidige app van Uber. Op hun site legt Jump de stappen uit die je moet volgen om een fiets te bemachtigen:

  1. Open de app en vind de fiets die het dichtst bij jou in de buurt is
  2. Voer de betaling van 1 euro uit via de app. Na de betaling ontvang je via diezelfde app een pincode om de fiets te ontgrendelen.
  3. Fiets naar jouw bestemming met elektrische begeleiding tot 25km per uur!
  4. De Jump-fiets kan na gebruik vastgelegd worden aan gelijk welke openbare fietsenstalling. Je hoeft dus niet te stoppen aan een vaste Jump-parkeerplaats, die zijn er namelijk niet.
  5. Na de eerste betaling van 1 euro betaal je vervolgens15 cent per minuut dat de fiets in gebruik is (ook als je er niet mee rijdt)
  6. De betalingen gebeuren volledig automatisch via de creditcard die met je Uber-account verbonden is.
In dit korte filmpje legt Jump zelf uit wie ze zijn en wat ze doen

Loading

Total
0
Shares
Related Posts