Velofollies 2020 : een editie om naar uit te kijken

Velofollies, de fietsbeurs voor elke fietser en wielerliefhebber, vindt in 2020 plaats van 17 t.e.m. 19 januari.  Meer dan 350 exposanten en dubbel zoveel fietsmerken vullen opnieuw de ruim 40.000 m² tentoonstellingsoppervlakte van Kortrijk Xpo. Alle topmerken presenteren er hun nieuwste modellen uit het brede fietsscala. Zowel racefietsen,  MTB’s, e-bikes, speed pedelecs, cargobikes, plooifietsen… tot bijhorende accessoires en kledij. Ook voor fietsreizen en andere dienstverlening zoals fietsverzekeringen en onderhoud kan je er terecht.

https://www.vivocyclo.com/2019/01/21/40-996-1-bezoeker-per-m2-voor-velofollies/

Traditioneel kan je tal van nieuwe trends spotten op Velofollies, de 2020-editie vormt hierop dan ook geen uitzondering.

Op vlak van racefietsen is na de concentratie op het gewicht – quasi elke racefietsconstructeur duikt makkelijk onder de UCI-limiet van 6,9 kg – de klemtoon verlegd naar aerodynamica, met steeds meer aerodynamisch verfijnde fietsen.  Maar die aerodynamica beperkt zich niet enkel tot de racefietsen. Zo hebben de meeste fabrikanten voor 2020 hun allround fietsen ook een stuk aerodynamischer gemaakt. Gekoppeld aan deze gestroomlijnde vormen zijn schijfremmen ondertussen de nieuwe standaard geworden, en ook dat valt niet meer te ontkennen op de beursvloer. Weliswaar is de prijs van de racefietsen licht gestegen, je krijgt er ook een stuk meer kwaliteit voor terug. Met een nog betere afwerking en een samenhangende onderdelenmix wordt de duurzaamheid en restwaarde van de racefiets een stuk hoger. 

Bij mountainbikes is voor -en achtervering internationaal ondertussen de standaard geworden.  Deze full suspension is trouwens ideaal voor gebruik op technische ondergronden. Aan dergelijke technische parcours ontbreekt het echter in Vlaanderen en Nederland zodat fabrikanten een reeks nieuwe hardtails ontwikkeld hebben specifiek gericht naar de Belgische en Nederlandse mountainbiker. Deze zijn ideaal geschikt voor de minder technische omlopen in onze streek en zijn bovendien een stuk lichter en vergen minder onderhoud. Op zaterdag organiseert Velofollies trouwens  een eigen MTB-tocht, ideaal om de conditie en ondergrond even uit te testen.

Maar het is vooral de stroom van nieuwe gravelbikes die niet te stuiten is. Deze all round bike tussen race en cyclocross-fiets, met schijfremmen én bredere banden, laat je comfortabel op de meest uiteenlopende ondergronden fietsen: off-road in het weekend, woon-werk vervoermiddel tijdens de week en trekfiets op vakantie. Deze gravelbike waarmee je elk terrein de baas bent wint duidelijk aan interesse, en dat merk je ook op de beurs.

Kleding en accessoires evolueren tenslotte mee met deze trends op de fietsenmarkt: speciale schoenen voor E-bike rijders, specifiek schoeisel voor gravelrijders, een variërend aanbod E-bike helmen, waterdichte tassen in alle maten alsook tools om een reisfiets tot gravelbike om te vormen. Je vindt het allemaal op Velofollies.

E-bike of E-hype

Meer dan de helft van de verkochte fietsen in België zijn ondertussen elektrische fietsen, en de E-(r)evolutie is nog lang niet aan haar einde toe.  Waar de eerste E-bikes vooral gericht waren naar senioren en dus standaardfietsen waren, merk je in het straatbeeld – en ook op Velofollies – dat stilaan elk fietstype elektrisch ondersteund wordt : de elektrisch ondersteunde bakfiets, vooral aantrekkelijk in grote steden, de speed pedelec als alternatief voor de 2de wagen en ideaal geschikt voor woon-werk verkeer (ondertussen werden dit jaar ruim 12.300 dergelijke speed pedelecs ingeschreven), maar ook de trendy e-bikes en sportievere fietsen zoals E-racefietsen en E-mountainbikes worden vlot verkocht. 

Een groot deel van deze evolutie is toe te schrijven aan de technologische ontwikkelingen die zich de laatste jaren hebben doorgedrukt. Op vlak van batterijen is de actieradius van de E-bike al een stuk uitgebreid, dus voor meer toepassingen en grotere afstanden geschikt. Ook naar veiligheid en betrouwbaarheid toe werd o.a. de motor in de voornaaf  geleidelijk vervangen door een middenmotor of motor in de achternaaf, wat voor meer stabiliteit zorgt.

Omdat een e-bike net iets anders rijdt dan een traditionele fiets investeert Velofollies al diverse edities in een fietsparcours. Dit jaar gaat de beurs nog iets verder en wordt een heuse tent opgezet waarmee de testzone verder wordt uitgebreid. Zo kan het effect gemeten worden op een iets langere afstand. Daarnaast zal het parcours een brug bevatten om de ondersteuning op hellingen te ervaren én is er ook een behendigheidsparcours, want starten en stoppen met een e-bike is ook een belangrijk evaluatiepunt voor potentiële kopers. 

Wiggins & Cancellara

Velofollies 2020 editie wordt een editie in rock ’n roll stijl, want één van de meest flamboyante wielrenners van de voorbije 10 jaar komt naar Kortrijk. Sir Bradley Wiggins was niet alleen een topcoureur (Parijs-Nice, Ronde van Frankrijk, Olympisch Kampioen tijdrijden, uurrecordhouder,… ), ook na zijn loopbaan bleef hij mensen aanspreken met zijn rock ’n roll levensstijl. Op vrijdag om 11u kan je Sir Bradley Wiggins terugvinden op het hoofdpodium van Velofollies voor een ongetwijfeld sappig interview.

Wiggins is evenwel niet de enige (ex-)topper die naar Velofollies komt, ook meervoudig Ronde van Vlaanderen- en Parijs-Roubaix-winnaar Fabian Cancellara zal zijn opwachting maken. In het kader van zijn project Chasing Cancellara – zijn nieuw fietsevent op 22 maart –  zal Fabian het podium betreden op zaterdag om 14u.

Aan Belgische (ex-)renners zal er evenmin gebrek zijn want we verwachten onder andere Jelle Wallays, bondscoach Rik Verbrugghe en de voormalige Ronde van Vlaanderen-winnaars Roger Decock, Eric Leman, Eric Vanderaerden, Johan Museeuw en Stijn Devolder. Ook de tafel van Vive le Vélo – inclusief merchandise – maakt de verplaatsing naar Velofollies! Aan selfies zal er alvast geen gebrek zijn.

Workshops

Tijdens Velofollies worden ook diverse workshops georganiseerd. Topics als trainen op rollen, het bepalen van de correcte fietsmaat voor het aankopen van een nieuwe fiets, het voorkomen van zadelklachten, trainen bij tijdsgebrek, de juiste voeding voor de juiste uitdaging, e.d. komen aan bod. Velofollies biedt je duidelijk alle info op vlak van kennis en producten om het seizoen 2020 goed aan te vatten. 

Je kan jezelf op Velofollies trouwens volledig laten opmeten in een heuse 3D-scanner, en een virtuele versie van jezelf laten maken. Het is een ideale manier om je fietsmaat en kledijmaat te bepalen, zonder steevast te moeten passen en testen. Op basis van een virtuele voorstelling van jezelf kunnen producten op jouw maat gemaakt en gekocht worden. Je kan er trouwens je eigen Avatar – uiteraard in fietstenue – laten aanmaken en zo virtueel meerijden tijdens je digitale indoortrainingen.

Velofollies wordt dus opnieuw een gevarieerd fietsevent, en niet te missen in aanloop van het nieuwe fietsseizoen! Afspraak op 17, 18 of 19 januari 2020 in Kortrijk Xpo.

Velofollies praktisch

Waar? Kortrijk Xpo, Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk. 

Wanneer? Vrijdag 17 januari van 10 tot 21 u. Zaterdag 18 en zondag 19 januari van 10 tot 18 u.

Toegangsprijs? 12 euro (volwassenen) en 8 euro (kinderen 6-12) bij online voorverkoop 16 euro (volwassenen) en 11 euro (kinderen 6-12) aan de deur. Gratis onder zes jaar. Bestel hier je ticket.

Parking? Diverse parkeerplaatsen vlakbij, dagtarief 4 euro.

Info? www.velofollies.be

https://www.vivocyclo.com/2019/11/06/de-ideale-stadsfiets-de-suv-onder-de-ebikes/

Loading

Total
0
Shares
Related Posts