Voor méér fietsveiligheid: Vlaamse pro-actieve fietser

AZ Sint-Dimpna biedt haar medewerkers fietsen aan. Via KBC Fietsleasing krijgen verpleegkundigen, artsen en het algemeen ziekenhuis-personeel de kans om een fiets/eBike of Speed Pedelec te leasen, verwerkt in hun loonpakket. Iedereen heeft zijn voorkeur in fiets en fietshandelaar.

Switch van auto naar fiets

Die schakel is niet zo evident. Denk even mee: je rijdt 20 jaar lang met de auto naar het werk, je stapt over op de fiets, dus op fietspaden. De wetgeving is anders, de omgeving is anders en je moet rekening houden met andere weggebruikers: voetgangers, auto’s, vrachtverkeer, enz …

Vlaamse pro-actieve fietser (een project van Vivocyclo samen met fietsongeval.be en Wowow Reflective Wear) zag in die switch 10 topics die de nieuwe fietsers op weg helpen.

Marc Peeters // Vlaamse pro-actieve fietser

Veilig en voorbereid met de fiets op weg

De organisatie werkt informerend, ondersteunend en motiverend. Het is bovendien niet wettelijk verplicht deze sessie te volgen. Het team informeert, geeft tips en adviseert.

“Tijdens zo’n sessie stellen deelnemers bijzonder veel vragen. Dat vertrekt meestal vanuit een eigen ervaring.”

Marc Peeters – Vlaamse pro-actieve fietser

Na de info-sessie volgt een samenvattend rapport. Na 1 jaar wordt de impact van de sensibiliseringsactie geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig.

6 maanden juridische hulp

De 10 topics verzamelen de belangrijkste punten waar het om fietsveiligheid gaat. We merken in die topics 4 juridische topics: de wegcode, helmplicht, fietsverzekering en fietsongeval. ‘Wat mag en wat niet mag’, is dan ook heel vaak het gespreksonderwerp.

De organisatie begeleidt ook de nieuwe fietsers, 6 maand lang, op juridische issues. Via het project kunnen deelnemers beroep doen op Marc Peeters. Vragen als: ik fietste op het fietspad en werd aangereden door een andere fietser … ben ik in mijn recht?

Het doel van ‘Vlaamse pro-actieve fietser’

We horen bij werkgevers dat ‘veiligheid’ een drempel is om over te stappen tot het aanbod fietsleasing. Dat vinden we jammer. Met de noodzakelijke voorbereiding zijn we ervan overtuigd dat nog meer bedrijven de voordelen zien van de fiets in het dagelijkse woon-werkverkeer.

Rembrand Neirinckx – Vlaamse pro-actieve fietser

Met dit project wil de organisatie dan ook een oproep doen naar werknemers die de fiets als opportuniteit zien, maar nog geen kans krijgen via het bedrijf waar ze werken.

Meer info: www.vpaf.be

https://www.vivocyclo.com/2019/11/01/fietsverlichting-wettelijk-en-niet-wettelijk/

Loading

Total
0
Shares
Related Posts