5 aandachtspunten voor Speed Pedelec’ers.

Begin deze week werd duidelijk dat de snelle e-bikers ‘Speed Pedelec’ers toch niet (altijd) welkom zijn op jaagpaden. Een jammer gegeven, aangezien ook auto’s sneller kunnen dan 120 km/u en toch welkom zijn op autosnelwegen. Je rijstijl en snelheid aan de omgeving is de boodschap. Met de Speed Pedelec op weg is geen evidentie. Sommige fietsers zien de SP dan ook als gewone fiets terwijl dat niet het geval is. Moeten we daarom de SP verbieden? Zeker niet! Het blijft een fantastische manier om je dagelijks te verplaatsen.

1: Zorg dat je in orde bent met de regelgeving

Vooraleer je de SP gebruikt moet je in orde zijn met: nummerplaat, fietshelm en je rijbewijs. De overgangsperiode is al een jaartje verstreken. Het is dus verplicht om je SP aan te geven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV)

Er is in België een fietshelmplicht voor de Speed Pedelec. De helm moet goedgekeurd zijn conform aan EN1078.

Je moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs (minimum bromfiets).

2: Fiets daar waar het mag

Snelle elektrische fietsers kunnen vrij kiezen om op wegen met een maximale toegelaten snelheid van 50 km/u de fietspaden te gebruiken. Ligt de opgelegde snelheid hoger, dan zijn fietspaden in principe verplicht. De wegbeheerder kan via speciale onderborden de plaatselijke situatie wijzigen.

Speed Pedelecs blijven volgens de wet bromfietsen. Belangrijk is dat je je aanpast aan de omgeving. Het is niet omdat je voertuig 45 km/u kan rijden, dat je dat daarom ook moet doen. Hou rekening met andere weggebruikers, pas je aan aan de omgeving. We blijven het herhalen.

3: Herhaal de wegcode

Voorrang van rechts … Dode-hoek situaties … het zijn zaken die misschien niet allemaal zo duidelijk meer zijn. Het verkeer is er niet eenvoudiger op geworden. Dat boekje met de verkeersregels ligt misschien al op zolder. Lees dit nog eens na. Heb je nog vragen? Contacteer Focus on Safety.

4: Wees zichtbaar op de fiets

We hebben het naast fluo-hesjes ook over snelheid. Je hoort vaak dat niet-e-bikers of voetgangers de SP niet horen, niet zien aankomen. Zorg dus dat ze je zeker gezien hebben. Je bent sneller dan je denkt. Je fietsbel gebruiken kan helpen, maar als snelle fietser je snelheid aanpassen is hier nodig!

Daarnaast is het extreem belangrijk om op te vallen wanneer het donker wordt. Eenvoudig reflectiemateriaal doet wonderen. Je spaken voorzien van reflectie strookjes is zoiets simpels, maar verhoogt je zichtbaarheid enorm door de voortdurende beweging. Kies kwalitatief reflectiemateriaal.

5: Switchen naar de Speed Pedelec is eenvoudig, maar geen evidentie!

Goed bezig! Je zorgt voor een auto minder en minder fijn stof. Bovendien werk je elke dag aan je conditie. Denk er wel goed over na hoe je het allemaal aanpakt. Lees: Hoe maak je de switch van auto naar fiets.

Je bent gestart met een vervoersmiddel dat (nog steeds) in de startblokken staat. Zowel innovatie in de markt gaat snel, maar ook de wetgeving wijzigt voortdurend (en gaat wat trager …). Zorg dus dat je op de hoogte bent van wetswijzigingen en je aanpast aan de omgeving. Hou rekening met andere weggebruikers. Pas je snelheid aan waar nodig en geniet van je rit.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts