Bike for Life: 29.000 kilometer, 3.100 fietsritten en €12.000 voor veilig verkeer

15 december 2020 – Van 2 tot 30 november vond de allereerste editie van Bike for Life plaats. Het resultaat? 352 deelnemers, 3.100 ritten, 29.000 kilometer en 11 bedrijven die hun fietsend personeel sponsorden en aanmoedigden. Een mooie uitkomst, ondanks de tweede lockdown. Bovendien verdubbelde Bosch eBike Systems het bij elkaar gefietste bedrag van €6.000 naar €12.000. De opbrengst gaat naar Ouders van Verongelukte Kinderen – SAVE vzw.

Fietsen voor veiliger verkeer

Uit recente cijfers van VIAS blijkt dat tijdens de afgelopen zomermaanden om de 5 dagen 1 dodelijk ongeval met een fietser te betreuren viel. Fietsen gebeurt vaak nog niet veilig genoeg, en daarom koos de Fietsersbond veilig verkeer als goed doel voor de eerste editie van Bike for Life.

Wies Callens (woordvoerder Fietsersbond) : “De Fietsersbond zet zich al 25 jaar in om fietsen veiliger te maken, en toch is er nog een lange weg te gaan. Dat sterke bondgenoten samen met ons Bike for Life op de kaart willen zetten, geeft ons hoop en energie om door te gaan.”

De opbrengst komt ten goede aan ‘Ouders van Verongelukte Kinderen – SAVE vzw ’, een lotgenotenorganisatie van families van verkeersslachtoffers die zich inzet voor verkeersveiligheid. OVK-SAVE vzw spoort steden en gemeenten aan met SAVE-Charters om te investeren in verkeersveiligheid. Ook staan ze gekend om hun SAVE-borden, die plaatsen aanduiden waar een jongere omkwam in het verkeer. Gemeenten die voldoende inspanningen leveren, ontvangen het SAVE-label. Met de opbrengst van Bike for Life kan OVK-SAVE vzw een campagne opzetten waarin getroffen ouders oproepen tot veiliger verkeer.

Dubbele steun dankzij Bosch eBike Systems

De focus van Bike for Life op veilig verkeer en fietsveiligheid sluit naadloos aan bij de waarden van Bosch eBike Systems, ‘s werelds grootste producent van eBike-aandrijvingen. Als hoofdsponsor van Bike for Life wil het bedrijf Bike for Life, Ouders van Verongelukte Kinderen en alle deelnemers een extra duwtje in de rug geven.

Vineeta Diels, Bosch eBike Systems: “Het veiligheidsdoel van Bike for Life sluit helemaal aan bij onze waarden. Voor ons was het als trotse hoofdsponsor dan ook een voor de hand liggende keuze om steun te bieden aan alle betrokken partijen door de opbrengst te verdubbelen. Zeker in deze tijden zijn we erg blij dat we Bike for Life kunnen steunen, want veel organisaties zien hun steun wegvallen tijdens deze periode, doordat verschillende initiatieven niet kunnen plaatsvinden.”

West-Vlaams fietsenthousiasme

De overhandiging van de cheque vond niet toevallig plaats in West-Vlaanderen. Met 61 meefietsende werknemers, € 2.586, 807 ritten en 7.700 km heeft de provincie op de meest enthousiaste manier haar hart voor de fiets getoond tijdens deze starteditie.

Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde Provincie West-Vlaanderen: “Provincie West-Vlaanderen zet zich als fietsbestuur in voor meer en veiliger fietsen. Samen met de gemeenten en de Vlaamse overheid legt ze veilige en comfortabele fietspaden aan. En dankzij de provincie als partner konden alle werknemers in West-Vlaanderen meefietsen voor meer verkeersveiligheid. ”

Koen Van Wonterghem, directeur Ouders van Verongelukte Kinderen vzw: “Met de opbrengst van Bike for Life kunnen we een nieuwe campagne opzetten waarin we het woord geven aan ouders van verkeersslachtoffers. Zij zijn immers de beste ambassadeurs voor meer verkeersveiligheid. Ik wil alle deelnemers, de Fietsersbond, Bosch eBike Systems en alle partners danken voor deze warme en erg welgekomen steun! ”

Bedrijven die meefietsten

11 werkgevers gaven hun werknemers een extra duw in de rug met een sponsorbedrag per fietsrit: Provincie West-Vlaanderen, Stad Sint-Niklaas, Indaver, BASF Innovation Center Gent, Sanofi, Uitgeverij Van In, Gemeente Zandhoven, Bnp Paribas Leasing Solutions, Politiezone RIHO, Traject en Haenen Ellen BVBA. Bike for Life is een initiatief van de Fietsersbond en Bike to Work, met de steun van Bosch eBike Systems, VOKA Vlaams-Brabant, Slim naar Antwerpen, Provincie West-Vlaanderen, UNIZO, Vereniging voor Steden en Gemeenten en Bike for Brussels.

Bike for Life 2021 – WK-editie

In september 2021 strijkt de 100ste editie van het prestigieuze WK Wielrennen neer in Vlaanderen. Verschillende steden in Vlaanderen spelen een rol als start-, aankomst- en gastplaats. Een ideale kans voor Bike for Life 2021 om het WK-enthousiasme aan te grijpen en zoveel mogelijk mensen op de fiets te trekken in hun woon-werkverkeer. De Fietsersbond vzw komt op voor alle fietsers in heel Vlaanderen en Brussel en lobbyt op alle overheidsniveaus, geeft advies en voert acties voor meer en betere fietspaden, betere fietsroutes, meer ruimte voor fietsers en verkeersregels op maat van fietsers. En met hun fietsmotivatieprogramma ‘Bike to Work’ motiveren en belonen ze werknemers om te fietsen naar het werk. Momenteel tellen ze al zo’n 24.000 deelnemende werknemers en 300 werkgevers.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts