Binnenkort ook rijbewijs voor Speed Pedelecs?

Moet er een rijbewijs komen voor Speed Pedelecs? Dat is de vraag die verschillende instanties zich stellen, na een dodelijk ongeval met een Speed Pedelec in Deurne. De Fietsersbond pleit alvast voor een aanvulling op het bromfietsrijbewijs. Andere ideeën zijn een apart rijbewijs voor Speed Pelecs (rijbewijs P) en vrijblijvende fietsopleidingen.


‘Rijbewijs P’

De Belgische wet stelt een Speed Pedelec gelijk aan een bromfiets. Voor een bromfiets heb je een rijbewijs A nodig, maar voor een Speed Pedelec heb je geen apart rijbewijs. Houders van een B-rijbewijs zijn vooral vertrouwd met de wegcode voor auto’s en minder met die voor bromfietsers of speedpedeleccers. Daarom is een apart rijbewijs voor speedpedeleccers een goed idee. Het ‘rijbewijs P’ kan ervoor zorgen dat alle toekomstige speedbikers de wegcode goed kennen en juist handelen in het verkeer. Zo kunnen heel wat ongevallen worden vermeden.

Een Speed Pedelec is met een maximum snelheid van 45 km/h bijna dubbel zo snel als een e-bike of een gewone fiets. Kunnen we een speedpedelec dan nog beschouwen als een fiets? Het Belgisch wetboek doet dat in elk geval niet. Het stelt dat een Speed Pedelec hetzelfde is als een bromfiets klasse B. Een bestuurder moet dus in het bezit zijn van een rijbewijs AM of B, verplicht een helm dragen en minimum 16 jaar zijn. De toekomstige speedpeleccer kent door die rijexamens (A of B) toch de wegcode. Waarom zou je dan nog een apart rijbewijs voor snelle elektrische fietsen invoeren?

Daarom zou een nieuw ‘rijbewijs P’, net zoals andere rijbewijzen bestaan uit een theoretisch examen en een praktijkexamen. “Om met de snelle elektrische fiets te rijden, moet de bestuurder op dit moment in bezit zijn van een rijbewijs voor bromfiets of auto, maar dat is in de praktijk niet voldoende. Voor de speedpedelec zijn er immers andere rijvaardigheden nodig dan voor een bromfiets of wagen.“, aldus de Fietsersbond.

Fietsopleidingen

De woorden ‘rijtest’ of ‘rijexamen’ brengen nachtmerries naar boven bij zowat elke bestuurder. Je moet opnieuw de lesboeken openslaan vooraleer je met een speedpedelec mag rijden. Een apart rijbewijs invoeren, kan het gebruik van een Speed Pedelec ontmoedigen. Daarom zijn vrijblijvende fietscursussen of -opleidingen een goed alternatief.

Theorie

Wie al een rijbewijs heeft, doet niet graag nog eens een theoretisch rijexamen. Daarom kunnen opleidingen of cursussen een interessant alternatief bieden voor het rijbewijs P. Tijdens de opleiding krijgen de deelnemers uitleg over verzekeringen, hoffelijkheid, zichtbaarheid, de wegcode… eigenlijk alles wat belangrijk is voor een speedpedeleccer om op een veilige manier door het verkeer te fietsen. Op het einde van de cursus, krijgen deelnemers dan bijvoorbeeld een bewijs van deelname mee naar huis.

Praktijk

Als je een autorijbewijs of bromfietsrijbewijs wilt halen, moet je ook een praktijkexamen afleggen met een auto of een bromfiets. Bij een speedpedelec is dat niet zo. Iemand die een rijbewijs (A of B) tracht te halen met als doel een speedpedelec te mogen besturen, kan dat praktijkexamen enkel afleggen met een bromfiets of een auto. Dat is absurd. Een speedpedelec voelt volledig anders aan dan een bromfiets of een wagen. Als die regeling niet wordt aangepast, dan zijn praktische fietsopleidingen die de fietsvaardigheden (bv. plots remmen, scherpe bochten, slalommen…) van snelle elektrische fietsers trainen meer dan welkom.

Het aantal Speed Pedelecs blijft gestaag groeien en de snelle elektrische fiets rijdt met behulp van nieuwe technologie steeds sneller. Meer en snellere fietsers verhogen de kans op ongevallen. Een apart ‘rijbewijs P’ of vrijblijvende opleidingen voor speedpedeleccers zijn daarom geen slechte ideeën. Of die ideeën effectief worden overwogen en ingevoerd, hangt af van de toekomstige ministers van Mobiliteit.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts