Chinezen ‘dumpen’ spotgoedkope e-bikes in Europa.

De Europese markt wordt overspoeld met te goedkope e-bikes die in China met staatssteun zijn geproduceerd. Dat roepen de Europese fietsfabrikanten, die er logischerwijs niet blij mee zijn. De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar de import van elektrische fietsen uit China.

Het aantal e-bikes dat uit China wordt geïmporteerd naar onder andere België en Nederland is pijlsnel gestegen. In Nederland is zelfs sprake van een verdubbeling binnen een jaar (naar 800.000 op dit moment). De Chinese fietsen zijn vaak een kwart tot 50 procent goedkoper.

Bekende fietsfabrikanten als Sparta en Gazelle zien hun productievolume snel in rook opgaan. Enkele merken zijn niet te spreken over de manier waarop zij terrein verliezen. De Chinese fietsen zijn gesubsidieerd en dus is er sprake van oneerlijke concurrentie, stellen Europese fietsfabrikanten. Die spreken van ‘dumpprijzen’.

Voordelige fietsen zijn in eerste instantie prettig voor consumenten, want zij hoeven minder neer te leggen voor een nieuwe elektrische fiets. Maar op de langere termijn zijn ook zij de dupe. De kwaliteit van Chinese e-bikes is doorgaans slecht. Dat gaat ten koste van het fietsplezier en komt ook de verkeersveiligheid niet ten goede.

In een eerder stadium legde de Europese Unie al importheffingen op bij onder meer zonnepanelen, staal en gewone fietsen uit China, omdat die oneerlijke concurrentie vormden voor Europese producenten. Een nieuw onderzoek dat vijftien maanden kan duren, moet duidelijk maken of er ook importheffingen bij e-bikes komen.

 

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts