Creatieve fietsontwerpen van sterke Bosch-merken.

Naar aanleiding van het tienjarig jubileum van de aandrijvingssystemen van Bosch eBike Systems hebben geselecteerde fabrikanten exclusieve jubileumfietsen ontworpen. De eBikes zijn in gelimiteerde oplage uitgebrachte modellen van gevestigde eBike-fabrikanten, die door middel van een wedstrijd zijn geselecteerd. Behalve de unieke, alleen voor deze gelegenheid ontworpen designs, bevatten de fietsen ook speciale elementen ter ere van het jubileum van Bosch. De fietsen zijn representatief voor de succesvolle samenwerking tussen Bosch en de fietsfabrikanten en weerspiegelen de creativiteit en veelsoortigheid in het eBike-segment.

Wedstrijd uitgeschreven voor fabrikanten

Al een decennium lang verlegt Bosch eBike Systems de grenzen met kwalitatief hoogwaardige aandrijvingssystemen voor eBikes en geeft het met innovatieve oplossingen vorm aan de fietsmobiliteit van de toekomst. Op de beurs Eurobike 2010 presenteerde Bosch zijn eerste voor serieproductie geschikte eBike-aandrijvingssysteem, dat kort daarna in productie ging. In het modeljaar 2021 zijn de systemen tien jaar op de markt – een markt die zich razendsnel heeft ontwikkeld en nog steeds zeer sterk groeit. Om dit jubileum te vieren, schreef Bosch eBike Systems tijdens de Taichung Bike Week in 2018 een wedstrijd uit: eBike-fabrikanten die eBike-systemen van Bosch monteren, werden opgeroepen om voorstellen in te dienen voor jubileumfietsen.

Exclusief en creatief: de jubileumfietsen

De speciale jubileumfietsen worden door de geselecteerde fabrikanten uitsluitend in een gelimiteerde oplage geproduceerd. Een eis van Bosch was dat bepaalde vooraf vastgestelde producten moesten worden gebruikt. De winnaars kozen steeds voor de nieuwe boordcomputer Nyon die vanaf het najaar van 2020 ook voor montage achteraf bij de dealer verkrijgbaar is. De fietsen zijn uitgerust met een speciale jubileumuitvoering van de Nyon en ook de drive units Performance Line en Performance Line CX zijn in een jubileumjasje gestoken. Een jury van Bosch beoordeelde de ingestuurde voorstellen in verschillende categorieën: Future Design, Unique Character en Bosch Heritage. Daarbij kwamen de fabrikanten Cannondale, Cube en Moustache als winnaars uit de bus.

Cannondale: slank en sierlijk op verschillende terreinen

Met een speciaal model van de Topstone Neo Carbon Lefty LE wint Cannondale de categorie Future Design. Optisch presenteert deze racefiets met de perfect geïntegreerde Performance Line CX en de lakcombinatie van zwart en koperkleur zich als bijzonder slank en sierlijk. Om op asfalt, bospaden en grind niet alleen snel, maar tegelijkertijd comfortabel vooruit te komen, beschikt de eGravel Bike over een van buitenaf niet zichtbare volledige vering met een veerweg van telkens 30 millimeter. De fiets is ontworpen voor veelzijdige fietsers, die zich niet tot slechts één soort gebruik of één bepaald terrein willen beperken. “Bosch en Cannondale waren van begin af aan partners in de eBike-wereld”, aldus Henning Schröder, Senior Vice President Product Development bij Cannondale. “In de afgelopen tien jaar heeft Bosch de grenzen van wat we allemaal voor de eBike voor mogelijk hielden, doorlopend verlegd. Voor deze prestatie willen we onze waardering tonen met een bijzondere fiets die de status quo uitdaagt en de berijder inspireert om verder te gaan dan ooit tevoren.” Het speciale model van de Topstone Neo Carbon Lefty LE zal in een gelimiteerde oplage van 50 exemplaren vanaf midden september 2020 bij de Europese Cannondale-dealers verkrijgbaar zijn (adviesprijs 9.499 euro).

Cube: state-of-the-art eMountainbike met een buitengewoon design

De fabrikant Cube kwam als winnaar in de categorie Unique Character uit de bus. De gelimiteerde speciale editie van de Stereo Hybrid 140 29 laat zien hoe het gebied van eMountainbiken zich inmiddels heeft ontwikkeld. Behalve de Nyon is ook de huidige CX-motor gemonteerd. Daarnaast zijn het schakelen en de verstelbare zadelpen geëlektrificeerd en kabelloos. Frame, wielen, remmen en banden zijn perfect aangepast aan de eMTB-omstandigheden. Een speciaal High Performance Composite-carbonframe met een uitgekiende geometrie en kinematica combineert alle componenten tot een technologiespektakel van buitengewone klasse. Nico Lindner, productmanager eBike bij Cube: “Bosch heeft tien jaar geleden met het eerste eBike-aandrijvingssysteem de basis gelegd voor een revolutie en een hele branche aantoonbaar en blijvend veranderd. Ons speciale model van de Stereo Hybrid 140 29 weerspiegelt deze verandering. Het buitengewone design en de liefde voor detail maken het in gelimiteerde oplage uitgebrachte speciale model tot een absolute highlight voor het komende seizoen.” De (advies)prijs bedraagt 9.999 euro. Elke geïnteresseerde Cube-dealer kan een aanvraag indienen voor een van de 99 stuks gelimiteerde speciale modellen; uiteindelijk bepaalt het lot wie er een krijgt.

Moustache: de eBike als kunstwerk oftewel ’10 jaar puur leven’

In de categorie Bosch Heritage ging het erom een fiets te ontwerpen die de bijzondere samenwerking tussen de fabrikant en Bosch eBike Systems uitbeeldt. De winnaar is het Franse merk Moustache, dat een jubileummodel van de Friday 28 Travel als kunstwerk presenteert, dat staat voor ’10 jaar puur leven’. De jubileumfiets verwijst naar de bijzondere geschiedenis van de beginjaren van de samenwerking: de eerste contactpersoon van Bosch voor Moustache legde met een eBike de afstand tussen de toenmalige productielocatie van Bosch in Mondeville en de vestigingsplaats van Bosch eBike Systems in Reutlingen af en ze bezocht onderweg ook Moustache in Rambervillers, waar de wieg stond van het bedrijf. Emmanuel Antonot, CEO Moustache, legt uit: “Met de jubileum-eBike willen we deze reis nog eens overdoen. Nieuwe wegen verkennen, de eigen grenzen verleggen, met vrienden een fijne tijd beleven, plezier hebben in het eBiken – precies wat we al tien jaar doen. Voor ons betekenen tien jaren samenwerking met Bosch ook tien jaren vol met fantastische ervaringen.”

Met het hidden-power-concept heeft de fabrikant van ‘smiling machines’ een Bosch PowerPack 500 bijzonder fraai in het frame ingebouwd. Daarnaast biedt het speciale model van de Friday 28 Travel in de fietstassen plaats voor extra accu’s, waarmee het traject van Mondeville naar Reutlingen zonder bijladen kan worden afgelegd. Er worden hiervan tien exemplaren geproduceerd, telkens met een unieke lakuitvoering, die door Vincent Loisy en Loick Gravier alias Sakew zijn ontworpen. De fietsen zullen voor een goed doel worden geveild.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts