De kaap van 500.000 nieuwe fietsen is gerond.

Net als voorgaande jaren blijkt uit het grootschalig onderzoek, dat de organisatoren van de Belgische fietsbeurs Velofollies lieten uitvoeren, dat het fietsgebruik in België nog steeds aan populariteit wint. 

De mooie en lange zomerdagen brachten een pak extra enthousiastelingen richting fietshandel want in 2018 klokte de fietsverkoop (bij de officiële fietshandel) maar liefst af op 503.119 stuks. Een cijfer dat steeg met zo’n 18.000 fietsen extra t.o.v. 2017 (+3,7%). 

Dat de elektrische fiets vooraan het verkoopspeloton rijdt is niet verwonderlijk meer te noemen. Met bijna 50% marktaandeel is dus 1 op de 2 nieuwe fietsen in België uitgerust met een elektrische aandrijving. 

Uit de resultaten blijkt dat de e-bike het best verkocht wordt aan 30 tot 50-jarigen en dit vooral in functie van het woon-werkverkeer. Ook de verkoopstijging van de speedelec, de elektrische plooifiets en bakfietsen zet deze tendens kracht bij. Daar waar de voorbije jaren de e-bike hoofdzakelijk werd aangeschaft voor recreatief gebruik door senioren, is het nu duidelijk dat de Belgische mobiliteitsknopen velen overstag heeft gehaald om voor een sportievere en ecologische oplossing te kiezen om de werkvoer te bereiken. 

Veel gehoorde positieve opmerkingen in deze Velofollies-enquête waren ook dat de grotere actieradius en de algemene betrouwbaarheid van de huidige elektrische fietsen een extra aankoopargument zijn geworden. Ook de sensibilisering van overheidswege werpt blijkbaar zijn vruchten af. De hoge fiscale aftrekbaarheid bij een aankoop van een elektrische fiets (120%) is voor vele bedrijfsleiders een extra stimulans om hun werknemers op de fiets te zetten. 

Ladies first

Opvallende uitkomst ook is dat er meer tweewielers hun weg vonden naar vrouwelijke eigenaars dan naar hun mannelijke medefietsers. Ongeveer 2/3, ruim 64,6%, van de verkochte fietsen was een damesmodel. Ook hier is de grote koploper de elektrische versie. Met een onwaarschijnlijke stijging van 78% in de verkoop van elektrische fietsen binnen de damesfietsenverkoop is er een enorme inhaalbeweging gerealiseerd. De komst van steeds meer gestroomlijnde en trendy modellen zal hier zeker toe bijgedragen hebben.

Ook de gewone damesstadfiets kreeg een mooie plus achter zijn naam, in dit segment werd een verkoopstijging van meer dan 15% bij de vakhandel opgetekend. 

Fietshandel

Het is dus niet verwonderlijk dat de Belgische fietshandel de laatste jaren vooral inspanningen heeft geleverd om zijn assortiment aan e-bikes uit te breiden. Bijna 94% van de handelaars heeft een e-bike aanbod in de winkel staan en geeft aan dat de gemiddelde verkoopprijs licht is gestegen. De gemiddelde verkoopprijs zat vorig jaar op zo’n € 2.370, wat een lichte stijging van 2% betekent t.o.v. het jaar voordien.  

Als we kijken naar de verkoop binnen het segment elektrische fietsen is de standaard elektrische versie nog steeds de meest gevraagde (84,5%). Kanttekening hierbij is dat dit zo’n 6% minder is dan in 2017. De voornaamste reden van deze daling is te wijten aan de meerverkoop van speedelec’s en de special e-bikes, zoals plooifietsen en bakfietsen. Dit segment neemt nu zo’n 5% van de markt in. 

Verrassend is ook dat massale afwezigheid van een online platform bij de fietsenhandelaars. Bijna 87% zegt niet te geloven in dit verkoopkanaal en wil niet investeren in een online shop. Het voornaamste argument hiervoor is de persoonlijke service en onderhoud die bij de verkoop van een nieuwe fiets horen. Wat tweedehands fietsen betreft zegt zo’n 64% van de handelaars dit aan te bieden in zijn fietswinkel maar de verkoop hiervan is niet echt spectaculair te noemen. 

Dat de Belgische fietshandelaar een gezonde toekomst voor ogen heeft is zichtbaar. Maar liefst een kwart van de ondervraagde handelaars zegt dit jaar opnieuw te gaan investeren in hun zaak en wil verder zijn aanbod uitbreiden.


Praktische info Velofollies 2019

Openingsdagen en -uren :

Vrijdag 18 januari 2019: van 10 tot 21 uur

Zaterdag 19 januari 2019: van 10 tot 18 uur

Zondag 20 januari 2019: van 10 tot 18 uur

Plaats:

Kortrijk Xpo – Doorniksesteenweg 216 – 8500 Kortrijk

Tickets :

Volwassenen : 11€ online voorverkoop – 15€ aan de kassa

Kinderen van 6 tot 12 jaar : 7€ online voorverkoop – 10€ aan de kassa

Jonger dan 6 jaar : GRATIS

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts