Expansie Bike Republic naar een hogere versnelling: vanaf nu ook in Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Overname IMP Bike in Evere zet fietsenspecialist van Colruyt Group op koers voor verdere expansie in Franstalig landsgedeelte.

Deze zomer plant Bike Republic – de fietsenketen van Colruyt Group – voor het eerst zijn vlag in onze hoofdstad, met de overname van IMP Bike in Evere. Zaakvoerders Isabelle en Michel Parmentier bouwden IMP Bike uit tot één van de grootste en meest gerespecteerde fietsspeciaalzaken van Brussel en dragen er al jarenlang hun steentje bij aan een duurzame mobiliteit. Ze blijven op post om dat ook te doen onder een nieuwe naam: Bike Republic Evere. Met 24 winkels in Vlaanderen – waarvan er in één jaar tijd tien zijn bijgekomen – draait de expansie op volle toeren. Bike Republic heeft immers als doel om dé referentie te worden binnen de Belgische (e-)bikemarkt, met zo’n 50 à 60 winkels verdeeld over het land. De fietsenspecialist ziet een enorm potentieel in de fiets als oplossing voor last mile delivery, B2B leasing en speelt daar dan ook slim op in.

www.cyclingmedia.eu

Duurzame mobiliteit in Brussel stimuleren

De overname van IMP Bike in Evere is een belangrijke stap – noem het gerust een mijlpaal – in de geschiedenis van Bike Republic. Wim Teerlynck, directeur Bike Republic: “De expansie van Bike Republic loopt vooral in Vlaanderen als een trein. Maar ook Brussel verloren we niet uit het oog. De laatste jaren beweegt er heel wat op vlak van fietsinfrastructuur in onze hoofdstad, waardoor het beetje bij beetje veiliger en prettiger wordt om er te fietsen. Als ‘compagnon de route’ geloven we dat ook wij een rol te spelen hebben in de ontwikkeling van meer duurzame mobiliteit in Brussel. Nu IMP Bike deel uitmaakt van de Bike Republic-familie kunnen we die ambitie echt kracht bijzetten. We zijn dan ook oprecht trots op deze overname.”

Op naar 50 à 60 winkels in België

Ondertussen woedt de revolutie in de fietsenbranche voort. Door de langere levertermijnen en de tekorten bij bepaalde leveranciers, worden schaalvergroting en de uitbreiding van de eigen voorraden steeds belangrijker. Bike Republic wil groeien naar 50 à 60 winkels in België en blijft daarom de markt afspeuren naar opportuniteiten, niet in het minst in de Franstalige landshelft. ​ “Bike Republic Evere wordt onze eerste écht tweetalige winkel en dat is een belangrijke stap richting de Franstalige markt in ons land. We zijn ons bewust van de verschillen tussen de Vlaamse en de Waalse fietsmarkt, maar we kunnen nu rekenen op de expertise van Isabelle en Michel Parmentier van IMP Bike. Dat is een enorme meerwaarde, zeker ook omdat Isabelle als vicevoorzitter van sectorfederatie Traxio Velo een goeie kijk heeft op de ruimere context.” aldus Wim Teerlynck.

Familiezaak met rijke geschiedenis in de hoofdstad

IMP Bike is door zijn lange geschiedenis uitgegroeid tot een klinkende naam in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vandaag staan Isabelle en Michel Parmentier aan het roer, maar het verhaal van dit familiebedrijf start een generatie eerder, in 1983. De moeder van Isabelle en Michel opende toen een speciaalzaak in BMX-fietsen en -onderdelen. Enkele jaren later ging de focus naar mountainbikes en werd IMP de allereerste Trek-dealer in Europa. Wanneer elektrische fietsen aan hun opmars beginnen en blijkt dat ze één van de oplossingen kunnen zijn voor het mobiliteitsprobleem in Brussel, wordt ook dat segment aan de collectie toegevoegd. Met succes: de winkel verhuist meermaals en breidt telkens uit. Sinds 2020 is IMP Bike gehuisvest op haar huidige locatie, in een voormalige BMW-garage. Op de 1500 m² winkeloppervlakte vind je een zeer ruim assortiment e-bikes, bakfietsen, longtail fietsen, racefietsen en mountainbikes van mooie merken als Trek, Bulls, Riese & Müller, Brompton, Urban Arrow, Kettler en Dolly.

www.cyclingmedia.eu

Overlappende waarden

Voor Isabelle en Michel Parmentier was vooral de match met de waarden van Bike Republic – en bij uitbreiding Colruyt Group – de hoofdreden om net deze fietsenketen te vervoegen.

“We werden door verschillende spelers op de markt benaderd, maar telkens ontbrak de klik. Bij Bike Republic is die er wel: we spreken dezelfde taal, die van de fiets. Onze winkel gaat nu echt deel uitmaken van een familie, van een groter geheel dat net als IMP Bike gestoeld is op waarden als respect, arbeidsvreugde, samenhorigheid en dienstbaarheid naar onze klanten toe. Onze winkel bestaat al sinds het begin van de jaren tachtig en is sindsdien gestaag blijven groeien. Maar we verloren onze eigenheid daarbij nooit uit het oog. Zo proberen we in ons atelier en in onze showroom op een zo duurzame manier te werken en vooral jonge mensen kansen te bieden door hen bij ons op te leiden. Precies wat ook Bike Republic met zijn eigen Bike Academy doet. Samen met Bike Republic richten we onze blik vol op de toekomst.”

Isabelle Parmentier

Ook bedrijven kunnen terecht bij Bike Republic: belangrijke toekomst voor cargobikes

Dankzij het uitgebreide winkelnetwerk beschikt Bike Republic over een voorraad van meer dan 10.000 fietsen, waarvan zo’n 7.000 e-bikes. Niet enkel particulieren kunnen er een beroep op doen: ook bedrijven en kmo’s kunnen bij Bike Republic hun bedrijfsfietsen aankopen of leasen. Om bedrijfsleiders en HR-managers van A tot Z te ondersteunen en te ontzorgen, stelt de B2B-afdeling van Bike Republic zelfs een fietsplan op maat samen. Zo kunnen werkgevers de mobiliteit van hun medewerkers makkelijk duurzamer en vooral ook efficiënter maken. En dat is in tijden van torenhoge brandstofprijzen niet onbelangrijk.

Daarnaast is er een heel interessante markt voor – onder andere – cargobikes.

“Last mile delivery via cargofiets zit in de lift, en ook kleine zelfstandigen ontdekken de cargofiets als interessant vervoersmiddel voor hun dienstverlening aan huis. Denk maar aan de loodgieter, kinesist of kapper in Brussel die aan huis komen, dat op een duurzame én vlotte manier willen doen en tegelijkertijd ook materiaal moeten kunnen vervoeren. Ook daar gaan we in de toekomst veel meer op inspelen: we hebben daar de expertise én de fietsen voor in huis”.

Wim Teerlynck

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts