Fietsersbond vraagt parkeernorm voor fietsers

Vind je nooit een veilige plek om je fiets te parkeren? Wel, daar komt binnenkort misschien verandering in. De afgelopen jaren is het aantal fietsers in Vlaanderen fors gestegen, maar het aantal parkeerplaatsen voor fietsen groeide niet mee. Daarom vraagt de Fietsersbond dat steden meer investeren in beveiligde fietsenstallingen en een parkeernorm voor fietsers invoeren.

Het aantal pendelaars dat met de fiets naar het werk gaat, blijft jaar na jaar stijgen. Dat is geweldig, maar veel fietsers ondervinden echter één groot probleem wanneer ze op het werk aankomen. Aan het bedrijf waar ze werken vinden ze geen plaats om hun fiets veilig te parkeren. Zijn er wel stallingen, dan staan die vaak al vol. Het is dus hoog tijd om actie te ondernemen.

Meer beveiligde fietsenstallingen

Veel pendelaars hebben een e-bike of een Speed Pedelec. Dat zijn meestal dure fietsen. Mensen willen dan ook het liefst hun fiets veilig parkeren in bv. een fietsenstalling met camerabewaking. Jammer genoeg, bestaan zulke parkeerplaatsen nog te weinig. Steden en gemeenten kunnen dat tekort vrij snel wegwerken. “Je kan bijvoorbeeld op een creatieve manier omgaan met bestaande ondergrondse parkings voor auto’s. Als daar niet veel auto’s staan, zou je een deel van de parking kunnen omvormen tot een beveiligde parkeerplaats voor fietsen.”, zegt Wies Callens, woordvoerder van de Fietsersbond.

Fietsparkeernorm

Naast investeren in beveiligde parkeerplaatsen, wilt de Fietsersbond dat steden en gemeenten ook werk maken van een echte parkeernorm, zoals die al voor auto’s bestaat, maar dan voor fietsen. Bij de bouw van nieuwe woningen bepalen besturen hoeveel autoparkeerplaatsen bouwpromotoren moeten voorzien. In Antwerpen is dat bijvoorbeeld 1,5 parkeerplaatsen per nieuwe woonunit. Steeds meer stedelingen gebruiken de fiets om zich te verplaatsen en hebben dus minder behoefte aan parkeerplaatsen voor auto’s. Daarom roept de Fietsersbond op om de autoparkeernorm af te bouwen en een fietsparkeernorm in te voeren, in alle steden en gemeenten.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts