Focus on Safety: Wie is de ‘nieuwe fietser’?

Met ‘Wie is de nieuwe fietser?’ start Vivocyclo het project ‘Focus on Safety’. Nou ja, nieuw … de organisatie bestaat reeds sinds vorig jaar onder de naam ‘Vlaamse pro-actieve fietser’. Vanaf vandaag gaan ze verder onder ‘Focus on Safety’.

Waarvoor staat Focus on Safety?

“Je leest het elke dag in de krant en online: méér fietsers en méér ongevallen. Daarom zijn wij gestart met het geven van sessies omtrent fietsveiligheid bij bedrijven, zodat werknemers die instappen in een fietsleaseverhaal goed voorbereid zijn voor het dagelijks verkeer.” – Rembrand Neirinckx (Focus on Safety op Sporza.be)

Focus on Safety’ staat voor fietsveiligheid. Los van alle problematieken omtrent fietsinfrastructuur willen we minder ongevallen en die kunnen vermeden worden door pro-actief te informeren over hoe de verkeerssituatie er vandaag uitziet vanuit een ‘fiets-point-of-view’. We willen met dit project mensen bewust maken van de voordelen, gevaren en regels wanneer ze voor de fiets kiezen.

Welke problemen zien we dan vandaag in het verkeer?

De drastische toename van het aantal fietsers en type fietsen, leiden (of lijden) tot verwarring en chaotische situaties. Mobiliteit in Vlaanderen is de laatste jaren grondig veranderd, zonder extreem veel verbetering in infrastructuur. Die situatie is niet bevordelijk voor het positieve welzijn van weggebruikers.

Bovendien horen we dat heel wat bedrijven nog een afwachtende houding hebben in het fietslease-verhaal. De reden hiervoor is ‘fietsveiligheid’. Geen enkele werkgever wil een fiets aanbieden en een week later te horen krijgen dat de medewerker in kwestie betrokken geraakt in een ongeval.

We willen ook die bedrijven over de streep trekken én de drempel met betrekking tot fietsveiligheid verlagen.

Wie is die nieuwe fietser?

De ‘nieuwe fietser’ is die man of vrouw die 10 tot 20 jaar lang met de auto naar het werk ging en nu switcht naar de fiets, e-bike of speed pedelec. Wij stellen ons hier vragen bij. Hebben deze mensen fiets-ervaring? Sommigen wel, anderen niet. Wanneer je op zondag een toertje fietst, dan heb je wel fiets-gewenning, maar mogelijks geen ervaring in dagelijks woon-werk verkeer. Die twee type fietsers zijn totaal verschillend. Wanneer je 20 jaar lang geen fiets hebt aangeraakt, dan ben je de fiets niet gewoon en ben je niet voorbereid op dagelijks fiets-woon-werk verkeer.

Een speed pedelec is een fantastisch ding en geeft je een krachtig gevoel. Heerlijk! En aan de ongevallen-cijfers te zien ook best gevaarlijk.

Vanwaar de nieuwe naam?

Tal van organisaties en bedrijven contacteerden ons met de vraag naar sessies. Het is uiteraard een bijzonder leerrijk jaar geweest. We gaven een aantal sessies en de feedback die we kregen was bijzonder positief, maar er was ook nood aan optimalisatie. Zowel inhoudelijk als de externe communicatie had nood aan een ‘rebranding.’ Zo kregen we vaak de opmerking dat het woord ‘Vlaams’ de indruk gaf dat we een overheidsdienst waren. Dat is niet het geval. We werken volledig zelfstandig samen met een aantal partners.

Met Focus on Safety maken we ook meteen onze kernboodschap duidelijk. We gaan voor méér fietsers, méér veiligheid en minder ongevallen.

“Wij kiezen voor fietsleasing om duurzame woon-werkverplaatsingen te stimuleren en ook om een motiverend loonbeleid te voeren. Heel wat medewerkers kiezen voor een Speed Pedelec. Daarom vinden we het noodzakelijk dat iedereen goed voorbereid wordt op het gebruik van de fiets als woon-werk mobiliteit-alternatief.” Veerle Van Dyck (Adivseur HR Legal DCM)

Hoe willen jullie de ‘nieuwe fietser’ bereiken?

Via bedrijven bereik je meer mensen. Omdat 40% van de speed pedeleces worden aangekocht via leasing, al dan niet via de werkgever, is het dan ook logisch dat we via deze weg onze boodschap kenbaar kunnen maken.

Geven jullie ook praktische opleidingen?

Die vraag krijgen we vaak … voorlopig niet. Er zijn reeds enkele partijen die instaan voor de gewenning van e-bikes en speed pedelecs. Ook fietsmerken, distributeurs en fietshandelaars zetten hierop in. Praktische opleidingen zijn 1. Kennis van de wegcode, fietsattitude, zichtbaarheid, verzekering, ‘wat te doen na een fietsongeval?’, ‘fietsen in groep’, is 2.

We merkten afgelopen jaar, tijdens de sessies, heel wat ergernissen bij de deelnemers. Ook ‘verwondering’ was hét kernwoord bij sommige verkeersfeiten. Hebben we het bijvoorbeeld over zichtbaarheid, gaat het niet enkel over ‘fluo hesjes’. In dat topic lichten we verkeerssituaties visueel uit die herkenbaar zijn voor iedereen. Fiets je in een tunnel, dan fiets je in een donker gat en zie je geen tegenliggers.

Wanneer deelnemers de fiets gebruiken, denken ze terug aan de sessie en houden hiermee rekening.


Focus on Safety www.focusonsafety.be

Loading

Total
0
Shares
Related Posts