Geen BTW-verlaging op fietsen!

Eind vorig jaar keurde Europa de Belgische aanvraag om de btw op fietsen te verlagen nog goed. Vorige week besliste de regering er tijdens de budgetbesprekingen dan weer anders over…

Ondertussen werden bestellingen en leveringen van fietsen uitgesteld, omdat de consument wou profiteren van de aangekondigde btw-verlaging. Nu is het eindelijk duidelijk en weten we dat de btw op fietsen op hetzelfde tarief blijft.

Een eventuele verlaging van het btw-tarief werd door de regeringspartijen (voorzichtig) geschat op 80 miljoen minder inkomsten per jaar; een bedrag dat niet uit het budget wordt geschrapt, maar zal worden gebruikt om het fietsgebruik voor woon-werkverplaatsingen te promoten door de fietsvergoeding te verhogen en te veralgemenen.

Momenteel bedraagt de niet-belastbare fietsvergoeding 0,24 euro per kilometer. Echter noch de fietsvergoeding op zich, noch het bedrag is verplicht. De werkgever bepaalt namelijk zelf of de werknemer een fietsvergoeding krijgt en is ook niet verplicht om het volledige onbelastbaar bedrag uit te keren. Eén op tien Belgische ondernemingen met meer dan 100 werknemers keert geen fietsvergoeding uit en 26 paritaire comités voorzien nog steeds geen aanmoediging om fietsgebruik te stimuleren. Ook regionaal zijn er duidelijke verschillen: in Vlaanderen keert 89 % van de ondernemingen met meer dan 100 werknemers een fietsvergoeding uit; in Wallonië slechts 78 %, in Brussel 76 %.

Hoewel de fiets vooral in Vlaanderen populair is voor woon-werkverkeer, is er vooral in Brussel een aanzienlijke toename van het fietsgebruik. Hoewel ook in Wallonië meer van en naar het werk wordt gefietst, is de toename er eerder beperkt.

In de loop van de maand mei zullen de sociale partners zich uitspreken over het regeringsvoorstel om de niet-belastbare fietsvergoeding in 2023 te indexeren naar 0,25 euro per kilometer en deze te verplichten bij aanvraag door de werknemer.

TRAXIO juicht dit initiatief toe. Samen met het systeem van de bruto loonruil zal deze maatregel een nieuwe boost geven aan het fietsgebruik en bijgevolg ook de fietsverkoop stimuleren.

TRAXIO

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts