Gehoorschade door fietsen: Big deal, of…?

Tja, als je stevig doorrijdt, dan kunnen de decibels hoog oplopen. Maar heeft dat nu effect op je gehoor en kan het zijn dat je daar blijvende schade aan overhoudt? Het is een vraag die volgens een Amerikaanse studie vandaag kan beantwoord worden.

Volgens de studie zorgt rijwind regelmatig voor een gevaarlijk hoog aantal decibellen. Al bij 24 kilometer per uur werd in sommige gevallen de gevaarlijke grens van 85 dB bereikt. Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van de arts Michael Seidman. Hij kwam op het idee tijdens een ritje op de racefiets met zijn broer. ‘We konden elkaar nauwelijks verstaan.’ Hij testte daarom het geluidsniveau van rijwind bij verschillende snelheden. Bij een afdaling waar 100 kilometer per uur werd gereden, wezen de geluidsmeters 120 dB aan.

Volgens de Amerikaanse arbeidswetgeving is langdurige blootstelling aan meer dan 85 dB verboden.

Volgens AudioNova, het hoorcentrum heeft dit serieuze gevolgen en kan je er blijvende oorschade van oplopen. Ze geven enkele tips om dit pro-actief te voorkomen:

Met je hoofd in de wind.

Wanneer u kalm een rondje fietst, hoeft u niet gauw bang te zijn voor gehoorschade door de wind. Zit u echter op een racefiets? Dan kan de wind hard langs uw hoofd razen. Steeds vaker dragen wielrenners gehoorbescherming tegen deze windruis.

Windruis wegfilteren

De snelheid van de racefiets zorgt er namelijk voor dat de windruis en het geruis van het wegdek schadelijk kunnen zijn voor uw gehoor. Door oordoppen met een geluidsfilter te dragen, beschermt u uw gehoor.

De windruis kan vooral pijnlijk en schadelijk zijn voor mensen met gehoorverlies of tinnitus. Sterker nog, de windruis kan ook oorsuizen tot gevolg hebben bij mensen met een goed gehoor.

Bescherm uw gehoor op maat

U beschermt uw gehoor eenvoudig door oordoppen op maat te dragen tijdens het wielrennen. Deze oordoppen bevatten een filtersysteem en hebben een optimale pasvorm voor uw gehoor. Dankzij de maatwerk oordoppen wordt het geluid van de windruis perfect weg gefilterd, maar kunt u nog steeds gesprekken voeren.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts