Is het einde van de herenfiets nabij?

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en jongerenorganisatie TeamAlert willen dat de herenfiets uit het straatbeeld verdwijnt. Er zouden alleen nog maar uniseksmodellen verkocht moeten worden.

Daarvoor pleiten de organisaties in De Telegraaf. Als hij wordt afgeschaft, zou dat veel gewonden in het verkeer schelen. De fietsen met stang zorgen namelijk voor meer en ergere ongelukken.

Herenfiets iets stabieler
“Uit Zweeds onderzoek blijkt dat herenfietsen gevaarlijker zijn dan rijwielen met een lage instap”, zegt VVN in de krant. “Het hoofd raakt bij een valpartij eerder de grond dan bijvoorbeeld de schouder of heup, omdat de bestuurder van een herenfiets meer voorovergebogen zit.”

Volgens fietsenfabrikant Accell Nederland worden er al veel meer dames- dan herenfietsen verkocht. De verhouding is 60 procent tegen 40 procent. Er is alleen wel één probleem: de constructie van de herenfiets is dankzij de stand wel iets stabieler.

Loading

Total
0
Shares
1 comment
  1. en dan is er nog een – nergens vermelde – bijkomende reden om de herenfiets naar het verleden te sturen: een medische reden namelijk! wie op een herenfiets stapt moet het (meestal rechter-) been hoog heffen om over het zadel te komen. als dit dan nog een e-bike is met zoals meestal de batterij bovenop het achterwiel gemonteerd, moet het been dan nog een stuk hoger getild worden en dit is echt niet gezond meer. de onderrug en het bekken worden daarbij abnormaal en totaal onfysiologisch in een verwrongen positie geduwd. dit kan zelfs leiden tot het ontstaan van een lagerughernia!
    er is niks mis met een uniseksmodel, en de fabrikanten zullen dan maar één type meer moeten maken per model. met de uitgespaarde kosten kan geïnvesteerd worden om het (fictieve) minder-stabiel zijn van de “dames-fiets of uniseksmodel” weg te werken.

Geef een reactie
Related Posts