Mediamarkt stopt met verkoop van elektrische fietsen.

Via verschillende bronnen ontvangen we het bericht dat Mediamarkt stopt met de verkoop van elektrische fietsen in 6 pilot-winkels. De testcase, die vorig jaar in april in zes winkels werd opgestart blijkt niet winstgevend te zijn.

Na bijna een jaar later moeten we constateren dat de vraag naar niet opweegt tegen de kosten en bezetting van de winkelruimte.

Op Eurobike 2015 werd duidelijk dat Mediamarkt geïnteresseerd was in een pilot in zes winkels. Mocht de verkoop een succes zijn, dan zouden alle Mediamarkt-filialen in Nederland en in andere Europese landen, e-bikes verkopen. De pilot is niet succesvol verlopen.

De fietsbranche stelde zich vragen.

Of Mediamarkt voorbereid was op de verkoop en vooral onderhoud van de fietsen, was de grote vraag bij de lancering van deze pilot. Zo stelden, ook wij ons de vraag of het personeel van Mediamarkt de nodige kennis en expertise had om hun klanten de juiste fiets te adviseren. Hetzelfde zien we bij Ikea. Zij brachten een jaar geleden een niet-elektrische fiets op de markt in Ikea stijl. We vroegen hen of ook het onderhoud van de fiets bij Ikea kon, maar daarover konden ze weinig kwijt.

Elektrische fietsen zijn populair. Het is dan ook logisch dat grote ketens een graantje willen meepikken in het succes van de fiets. Ondanks het tegenvallend succes bij Mediamarkt, zien we een trend waarbij grote ketens opportuniteiten zien. Desondanks mogen we als consument niet vergeten dat het niet stopt bij de aankoop van een fiets. Zeker elektrische fietsen, die een pak sneller gaan, vragen onderhoud en nazicht om veilig in het verkeer te gaan.

Als fietshandelaar moeten we ons toch ook de vraag durven stellen of we niet te vijandig mogen staan tegenover verkoop van fietsen in andere sectoren. Het is een trend die niet snel zal verdwijnen. Ondernemend zijn in een innoverende branche betekent ook dat flexibiliteit vereist is. Fietsen accepteren die niet door de lokale fietshandelaar verkocht zijn, hoort daarbij. Je kan die klant dan ook overtuigen om vertrouwen te hebben in de lokale fietshandelaar. Een vertrouwen dat een leven lang kan duren in elk dorp of stad.

Nog steeds niets beters dan de lokale fietshandelaar. Je krijgt er persoonlijk advies in het overaanbod. Je kan er terecht voor allerlei accessoires. Je kan er je fiets op maat laten afstellen. De lokale fietshandelaar is een vertrouwenspersoon die ervoor zorgt dat je veilig de baan op kunt.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts