Monsterscore inschrijvingen speed pedelecs in maart 2021 (+57,5%)

De inschrijvingen van speed pedelecs hebben in maart 2021 een enorme vlucht genomen : +57,5% meer dan in maart 2020. Ook in vergelijking met maart 2019 (pre-Corona lockdown) doen deze snelle fietsen het bijzonder goed : +28,8%. De stijging is algemeen : op de provincie Namen na stijgt het aantal inschrijvingen immers in alle Belgische provincies. Bedrijven en leasing tekenen mooie cijfers op maar het zijn vooral de particulieren die het peloton aanvoeren.

Het aantal inschrijvingen ligt met 1.257 eenheden maar liefst +57,5% hoger dan in maart 2020. Ook in vergelijking met 2019 is de stijging frappant : + 28,8%. Opvallend is dat de stijging zich in alle provincies voordoet, behalve in Namen. Hoewel het om kleinere aantallen gaat, zijn de procentuele stijgingen groot in de meeste Waalse provincies terwijl in Vlaanderen vooral Limburg en West-Vlaanderen er procentueel uitspringen. Net als Antwerpen, dat +26% groeide en ruim aan de kop van het peloton blijft,” zegt Filip Rylant, woordvoerder van TRAXIO. “De speed pedelec zal niet meer verdwijnen uit het straatbeeld. Niet in Vlaanderen en Brussel (stijging met +17%), maar ook niet in Wallonië waar het aantal inschrijvingen alsmaar blijft toenemen. In het eerste kwartaal zijn nu +23,6% meer speed pedelecs ingeschreven dan in 2020, en +9,7% ten opzichte van 2019. Leasing- (+16,3%) en bedrijfsfietsen (+10%) laten mooie cijfers optekenen maar het zijn vooral de particulieren die hard aan de boom schudden (+33,6%). Verdere investeringen van de overheid in fietsinfrastructuur zullen deze trend nog verder kunnen versterken.

Particulier versus bedrijven

Met 1.257 inschrijvingen in de maand maart gingen de cijfers er met +57,5% op vooruit in vergelijking met het aantal inschrijvingen van februari vorig jaar. De ruime helft (51,8 %) van de inschrijvingen gebeurde door particulieren en dat is voor het eerste kwartaal maar liefst +33,6% meer dan vorig jaar.

Vorige maand waren er de eerste tekenen van groei bij leasing en die trend zet zich voort : over de eerste drie maanden stijgt leasing met +16,3% en de inschrijvingen op naam van een bedrijf groeien met +9,9%. En dit ondanks het lage fileniveau in deze Corona-tijden.

Geografische verschillen

Speed pedelecs blijven vooral populair in Vlaanderen: het Vlaamse landsgedeelte neemt 95% voor zijn rekening tegenover 2,6 % in Wallonië en 2,3 % in Brussel. Toch is de evolutie in Brussel (+17%) en de Waalse provincies zeer positief hoewel de aantallen nog laag blijven, vooral in Namen en Luxemburg.

De provincie Antwerpen heeft er – na een moeilijk jaar 2020 – een sterk kwartaal op zitten en blijft ruim koploper met 783 nieuwe inschrijvingen. Oost-Vlaanderen herpakt zich (+5%) en Vlaams-Brabant schrijft terug positieve cijfers (+10%) maar het zijn – opnieuw – vooral Limburg (+65%) en West-Vlaanderen (+39%) die het mooie weer maken.

Inschrijvingen speed pedelecs

Inschrijvingen speed pedelecs per provincie (cumul 2021)

Inschrijvingen speed pedelecs per type (cumul 2021)


Over Traxio:

TRAXIO is de federatie van de autosector en aanverwante sectoren. Ons doel? Jou zo goed mogelijk bijstaan in je dagdagelijkse taken en ons zo samen klaarstomen voor de toekomst! Dat doen we aan de hand van onze uitgebreide kennis en jarenlange ervaring.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts