Steeds minder Gentse gezinnen hebben een eigen auto

Uit driejaarlijkse cijfers van de stad Gent blijkt dat een op de drie gezinnen geen eigen wagen meer heeft. In de Gentse binnenstad is dat zelfs een op de twee. Opvallende cijfers, maar hoe komt dat?

In 2012 had 18,8% van de Gentenaars geen eigen wagen, in 2018 was dat al 30,9%. Die daling zet zich ook door in het autogebruik. De afgelopen zes jaar is het gebruik van de auto, in Gent, met 16% gedaald. Gentenaars verplaatsen zich dan ook meer en meer met het openbaar vervoer en de fiets. Ze kiezen voornamelijk de bus, de tram of de fiets voor afstanden tussen drie en tien kilometer. Intussen, zijn duurzame vervoersmiddelen (bv. de fiets) al goed voor 61% van de Gentse verplaatsingen.

Verschillende oorzaken

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de daling van het autobezit in Gent. Met het circulatieplan heeft Gent definitief gekozen voor duurzame mobiliteit. Daardoor gaan mensen op zoek naar alternatieven voor de auto. Op die manier doen nieuwe vervoersmiddelen zoals deelauto’s, deelsteps en deelfietsen hun intrede. Bovendien is de attitude ten opzichte van de wagen sterk veranderd. Veel jongeren zien de auto niet langer als een statussymbool. Ze kopen dus veel minder snel een auto, want dat is niet meer hip. Een nostalgische fiets daarentegen, is wel trendy.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts