TRAXIO: Nieuwe speed pedelecs (leasing) remmen flink af, occasies versnellen volop.

Filip Rylant, woordvoerder van mobiliteitsfederatie TRAXIO vat de cijfers als volgt samen: “De nieuwe speed pedelecs kenden in november een verdere vertraging – ditmaal van maar liefst -20,9% tot 1.018 eenheden, dat zijn er 269 minder dan in november 2022. De aanhoudend negatieve cijfers doen het gecumuleerde jaartotaal over de eerste negen maanden dalen tot -9,9% onder het cijfer van vorig jaar. In het begin van dit jaar speelde nog een gunstig effect mee, met name dat heel wat leasefietsen van ambtenaren werden ingeschreven maar sindsdien is de terugval opmerkelijk. Voornamelijk de particulier haakte dit jaar af (-33,2%) – de verregende novembermaand stimuleerde zeker niet tot de aankoop van een snelle fiets. Maar ook de bedrijven (-15,8%) laten het dit jaar afweten en daar waar het leasingsegment een ware ‘boom’ beleefde tot vlak na de zomer, merken we dat ook dit segment begint te tanen (+22,9% dit jaar). De vraag is dus of de stijging van het aantal leasings de daling bij de particulieren en bedrijven in de toekomst gaat kunnen opvangen. We denken niet dat de markt een saturatiepunt heeft bereikt, maar mogelijks wel dat er zich koopkrachtproblemen voordoen bij de particuliere doelgroep van de speed pedelecs.

Op provinciaal niveau zien we overal rode cijfers behalve in Brussel en Waals Brabant. Oost-Vlaanderen blijft nog steeds aan de kop van het peloton, waar Antwerpen ondertussen Vlaams-Brabant nipt is voorbij gereden, gevolgd door Limburg en – een heel eind verder – West-Vlaanderen. Ter herinnering: in Antwerpen en West-Vlaanderen worden minder snelle fietsen door leasingmaatschappijen ingeschreven maar des te meer door particulieren, waardoor deze provincies meer klappen krijgen. Brussel groeit lichtjes (+2%) en in Wallonië is enkel Waals-Brabant (+1%) de positieve uitzondering op de regel.

Op de tweedehandsmarkt was november alweer een zeer sterke maand met een stijging van maar liefst +26,8% (487 stuks) waardoor er in de eerste elf maanden nu 1.085 occasies meer (+20,3%) werden ingeschreven dan in 2022 en zelfs +132,3% meer dan twee jaar geleden. Dit jaar werden al 6.433 tweedehandse snelle fietsen ingeschreven, het blijven verbluffende groeicijfers.”

Het succes van de tweedehandse speed pedelecs kunnen we in grote mate toeschrijven aan het stijgende aantal lease speed pedelecs die vrijkomen en die worden overgekocht of doorverkocht.

Goed nieuws is bovendien dat sinds 1 mei alle werknemers in de privésector recht hebben op een fietsvergoeding, wat de fietsverkoop in het algemeen alsook die van de speed pedelec nog een extra boost zou kunnen geven. Dat lijken we alvast te merken in het succes van de nieuwe speed pedelecs die via leasing worden ingeschreven.

In november werden in totaal 1.505 nieuwe en tweedehandse snelle fietsen ingeschreven, voor de eerste elf maanden loopt dat aantal al op tot 21.137.

Particulier versus bedrijven en leasing

We merken een enorme verschuiving. Het aantal speed pedelecs dat wordt ingeschreven door particulieren is dit jaar sterk teruggevallen (-33,2%). Daar waar de particulieren vorig jaar (2022) bijna de helft van de verkoop voor hun rekening namen, is hun aandeel in de eerste 11 maanden gezakt tot slechts 35,7%. Bedrijven zien hun aandeel ondertussen behoorlijk dalen (-15,8%) maar vooral opvallend is dat de stijging bij de leasingmaatschappijen (+22,9%) waardoor zij met 50,1% nu goed zijn voor meer dan de helft van de speed pedelec-inschrijvingen …

Fietsleasing biedt dan ook enkele evidente voordelen voor bedrijven zoals …

Lees hier verder …

Foto: www.cafevitesse.be

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts