De E-Bike wordt uitgerust met een ABS systeem.

Stabiliteit is een belangrijk gegeven voor menige fietser. En dat is precies waarin het Bosch eBike ABS systeem een nieuwe nood vervult. Zo geeft het systeem je meer stabiliteit in het voorwiel en zorgt het ervoor dat je achterwiel op de grond blijft wanneer de remmen in volle kracht worden gebruikt.

Deze nieuwigheid is een logische introductie: de E-bikes gaan vandaag snel. De fietsinfrastructuur laat (nog steeds) op zich wachten, waardoor veiligheid alsmaar hoger komt te staan in het prio-lijstje. Het systeem bestaat uit 4 onderdelen:

  • ABS control unit (met behuizing)
  • ABS control light (geeft aan wanneer het systeem in werking treedt
  • Magura brake lever (remhendel)
  • ABS wheel speed sensoren

Logische stap voor Bosch.

Bij het ontwikkelen van het eBike ABS heeft Bosch gebruikgemaakt van diepgaande kennis, jarenlange expertise en langdurige samenwerking met technologie-partners. Antiblokkeringsapparaten voor tweewielers zijn voor het eerst door Bosch geïnstalleerd in een motorfiets van de politie in Japan in 1994. Vanuit deze jarenlange ervaring werden elementen gebruikt voor het eBike ABS systeem.

Bosch werkt hiervoor samen met Magura, een hoogwaardige partner die innovatie en kwaliteit hoog in het vaandel draagt. De ideale partner dus om hiermee in zee te gaan.

De ABS control unit stuurt het geheel. Om de gebruiker duidelijk te maken wanneer het ABS systeem geactiveerd is wordt een ‘ABS control light’ gemonteerd op de stuurpen. De ABS wheel speed sensor meet en geeft alle info door aan de control unit. Het systeem werkt in samenwerking met de Magura remhendel.

Hier zie je de remreactie bij een fiets zonder ABS systeem:

Hier zie je de remreactie bij een fiets MET het Bosch ABS systeem:

Wat doet het ABS-systeem precies?

Voorwiel.

De sensoren lezen de snelheid van beide wielen. Wanneer er stevig wordt geremd op het voorwiel, neemt de Bosch software het over en optimaliseert de stabiliteit. Dat is heel duidelijk te merken bij een gladder wegdek, maar ook bij grindwegen. De kans dat je valt wordt enorm gereduceerd. Je krijgt meer tijd om je voeten op de grond te plaatsen en veilig te stoppen.

Achterwiel.

Deze sensor controleert het ‘omhoog komen’ van het achterwiel. De software houdt rekening met stevig gebruik van de voorrem. Door dit systeem kan je je voorrem in volle kracht gebruiken, zonder rekening te moeten houden dat het te hard is en je dus ‘overkop’ zou kunnen gaan. Ook bij afdalingen is dit enorm handig. Je kan je voorrem hard gebruiken waardoor de remafstand verkleint.

De combinatie van deze 2 sensoren verhoogt de veiligheid op de baan. – Claus Fleischer (CEO Bosch Ebike systems)

Lancering voor de detailhandel.

Het systeem zal in de detailhandel beschikbaar zijn vanaf het najaar van 2018. In eerste instantie wordt het Bosch eBike ABS alleen geïnstalleerd op toer-en stadsfietsen met 28″ wielen.

Wij konden alvast deze kiekjes nemen, tijdens de Sneak Preview van Bosch:

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts