Vlaamse pro-actieve fietser voor veiligheid

Afgelopen vrijdag (24/05/19) organiseerde VPAF een infosessie voor de medewerkers van DCM in Grobbendonk. Veel medewerkers van DCM gaan namelijk met de fiets naar het werk. Allemaal goed en wel, maar in veel gevallen vragen de verkeerssituaties van vandaag om verduidelijking en extra info over hoe je als fietser een proactieve houding kan aannemen in het verkeer. “Wij zorgen ervoor dat werknemers veilig op het werk aankomen en veilig thuis geraken, elke dag opnieuw”, klonk het bij VPAF.

‘De fiets op’ bij DCM

DCM is een organisatie die bekend staat voor haar groene vingers, aangename werksfeer en een motiverend loonbeleid. In een bedrijf waar een ontspannen sfeer zo hoog in het vaandel gedragen wordt, komen topics als ‘fietsen naar het werk’ snel aan bod. Net daarom startte DCM met het aanbieden van fietsleasing voor haar medewerkers, als antwoord op het toenemende aantal wagens op onze Vlaamse wegen. “Maar, geen fietsleasing zonder een degelijke opleiding”, aldus Veerle Van Dyck, Legal Adviser (De Ceuster Meststoffen).

Een opleiding, waarvoor?

Verkeerssituaties kunnen al snel gevaarlijk worden en dat is heel vaak in het nadeel van de zwakste weggebruiker, in veel gevallen de fietser. Daarom starte Vivocyclo met het aanbieden van infosessies in bedrijven onder de naam ‘Vlaamse pro-actieve fietser’, om de fietsende werknemer te tonen hoe ze het best gevaarlijke situaties aanpakken, of beter nog, vermijden. 

De Vlaamse pro-actieve fietser organiseert sessies die aangepast zijn aan de locatie van het bedrijf. De organisatie zoekt naar zwarte verkeerspunten uit de buurt, luistert naar wat de werkgever en medewerkers te zeggen hebben over fietsen in de regio en legt samen met hen de gevaarlijke punten bloot. Na een eerste gesprek met de werkgever volgt de sessie. Die wordt georganiseerd door het driekoppig VPAF-team.

De sessie is opgebouwd uit tien topics die voor de fietser van vandaag niet te missen zijn. Enkele van de topics die opgefrist worden zijn: ‘de wegcode‘, ‘fietsattitude‘ en ‘zichtbaarheid op de fiets‘. Daarnaast wordt er tijdens de sessie extra info gegeven over fietsverzekeringen en wat de medewerkers kunnen doen bij een fietsongeval. Dat allemaal om van de medewerkers proactieve fietsers te maken.


De sessies worden afwisselend gepresenteerd door lesgevers Marc Peeters en Paul Duré, twee experts als het gaat om fietsveiligheid, mobiliteit en regelgeving. Marc Peeters is advocaat, gespecialiseerd in verkeersrecht en fietsongevallen. Paul Duré is ex-directeur van rondpunt.be, een organisatie die fietsers na een verkeersongeval op de best mogelijke manier begeleidt na een incident. Bovendien zet rondpunt.be sterk in op sensibilisering voor een veiliger verkeer. Zij leggen aan de hand van beeldmateriaal en attributen uit wat een proactieve houding nu juist inhoudt, en hoe je ze kan toepassen in het verkeer. 


Na de infosessie wordt de impact van de sensibiliseringscampagne geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig. “Want veiligheid is een punt waar constante bijsturing en opvolging noodzakelijk is.”, aldus VPAF.

Meer info: www.vpaf.be (info@vpaf.be)

Loading

Total
0
Shares
Related Posts