Vrouwen snellen trots van de man voorbij

De verkoop van snelle elektrische fietsen of Speed Pedelecs zit stevig in de lift. Terwijl er in 2017 nog 5.351 werden verkocht, waren dat er vorig jaar al 9.314. Dat zegt beroepsfederatie Traxio. VAB peilde naar het profiel van de Speed Pedelec-rijders en stelde vast dat die overwegend mannelijk zijn. Ook vrouwen schakelen al volop over.

Sinds 2017 kende de Speed Pedelec-verkoop een enorme boost. Wie met de Speed Pedelec naar het werk gaat krijgt sinds januari 2019 een maximale werkvergoeding van 24 eurocent per kilometer. Voordien kregen gebruikers van de Speed Pedelec geen vergoeding.

Uit de peiling van VAB blijkt dat de Vlaamse Speed Pedelec-rijder hoofdzakelijk man en tussen de 36 en 55 jaar is. Ook vrouwen beginnen stilaan over te schakelen. De peiling zegt dat de Vlaming overwegend een Speed Pedelec koopt voor woon-werkverkeer.

Vrouwen fietsen sneller

Een Speed Pedelec moet je inschrijven zoals een bromfiets. Hij moet een nummerplaat hebben en fietsers moeten verplicht een helm dragen. Een Speed Pedelec haalt makkelijk 45 kilometer per uur. Die snelheid maakt het dus een perfect speeltje voor mannen. Dat beeld wordt ook bevestigd door de peiling van VAB.

Uit het Monitor-project van veiligheidsinstituut Vias en de FOD Mobiliteit bleek vorige week dat het juist vrouwen zijn die bij trapondersteuning op een elektrische fiets of Speed Pedelec kiezen voor de hoogste stand. Zo bleek dat vrouwen gemiddeld 22 kilometer per uur rijden terwijl mannen maar gemiddeld 18 kilometer per uur rijden.

Voorlopig is de vrouw onder de Speed Pedelec-rijders ondervertegenwoordigd maar daar komt stilaan verandering in. Het Monitor-project stelde vast dat het aantal vrouwen met een elektrische fiets (54%) de bovenhand neemt, tegenover mannen met een elektrische fiets (46%). (In dit artikel spreken we van een elektrische fiets (normaal) en een Speed Pedelec (een snelle, geavanceerde elektrische fiets))

Dat meer vrouwen een elektrische fiets hebben is volgens Ingrid Peeters, directeur Okra-Sport, te verklaren door de trots van de man. “Mannen wachten langer met de aankoop van een elektrische fiets, omdat ze het zo lang mogelijk op eigen kracht willen doen.” Als die trend zich ook doorzet bij Speed Pedelecs dan zal het vastgestelde mannelijk profiel wel eens snel kunnen veranderen.

Meer gevaarlijke situaties bij vrouwelijke e-bikers

Een hogere snelheid is natuurlijk niet zonder gevaar. Een klassieke fietser maakt per 1.000 minuten 1,33 gevaarlijke situaties mee, zoals bruusk remmen, het evenwicht verliezen of plots obstakels moeten ontwijken. Bij elektrische fietsers stijgt dat cijfer naar 1,75 op 1000. Bij vrouwen is dat zelfs 2,18.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts