Wat je nog niet wist over Jasper Stuyven.

Na het voorbije weekend kent iedereen hem. Jasper Stuyven is de naam en ‘toptalent’ in zijn categorie. De jonge sprinter die in Kuurne-Brussel-Kuurne ontsnapte aan een jagend peloton en na een solo van 17 km alleen over de eindmeet reed, kent zijn grote doorbraak. Het was van Andrej Tschmil geleden dat iemand zoiets voor elkaar speelde in deze semi-klassieker. Dat hij de dag ervoor tijdens de omloop Het Nieuwsblad ten val kwam, tijdens de achtervolging op een sterke kopgroep nota bene, maakt deze overwinning nog glansrijker.

Voor de echte connaisseur van het wielrennen is Jasper Stuyven geen onbekende naam. Na zijn vele overwinningen bij de juniores en beloften, zat het eraan te komen dat hij ging doorbreken in het profpeloton. Jasper kreeg het echter niet cadeau.

De wielrenner

Jasper kwam pas goed in beeld toen hij als eerstejaars junior wereldkampioen werd in Moskou. Hij toonde de wereld dat hij snelle benen had en sloeg erin om van de toenmalige Belgische selectie een vriendenclub te maken. De jonge renner bevestigde in heel wat grote wedstrijden bij de juniores. Zo won hij toen Parijs-Roubaix. Een jaar later mocht hij zijn regenboogtrui gaan verdedigen in Offida. Daar werd hij knap derde.

Bij de beloften stapte Jasper over naar de opleidingsploeg van Axel Merckx. Hij vertoefde lange periodes in de VS en leerde er heel wat bij. Zoals elke jonge renner kende zijn seizoen ups en downs maar regelmatig kon hij toch een topprestatie neerzetten.

Het begin

Jasper maakte in 2013 zijn debuut in profwedstrijden bij Trek. Hij reed in 2014 en 2015 heel wat wedstrijden in dienst van Fabian Cancellara en nam het peloton enkele keren op sleeptouw op de kasseistroken. Ook in massasprints in kleinere rondes, schreef hij heel wat top-10 noteringen op zijn naam. In 2015 kende Jasper een pechjaar. Hij viel uit na een val in de Strade Bianche en kon maar laat weer op niveau komen. Het jaar werd enigszins goedgemaakt door een knappe sprintoverwinning in de ronde van Spanje. Zijn eerste grote zege als prof-rijder.

Seizoen 2016 kon niet beter beginnen. In enkele voorbereidingswedstrijden was Jasper niet uit de eerste rijen van het peloton weg te denken met wat ereplaatsen tot gevolg. In het klassieke openingsweekend kan Jasper echt scoren. Dit belooft heel wat goeds voor de toekomst.

De jonge renner rijdt goed over kasseien en is snel aan de finish. De vergelijking met Tom Boonen wordt door velen gemaakt en Jasper zelf kan dat niet ontkennen. Qua lichaamsbouw komen beide renners sterk overeen. Ook de houding op de fiets is herkenbaar. Michel Wuyts noemde Stuyven een stylist op de fiets. Het is uiteraard de bedoeling van de jonge renner om zelf een palmares bij elkaar te fietsen en bekend te staan om zichzelf en zijn eigen overwinningen.

De vlotte prater

Vorig jaar gaf het productiehuis “De Chinezen” enkele jonge renners een stapel GoPro-camera’s cadeau en volgden hun doen en laten tijdens het eerste deel van het seizoen 2015. Tim Wellens, Jasper Stuyven, Sean De Bie en Louis Vervaeke zijn vrienden sinds het WK bij de juniores dat Stuyven won. De producenten roken nakend succes en hoopten deze jonge mannen te kunnen volgen op weg naar hun eerste grote overwinningen. Tim Wellens was de enige die toen indruk kon maken. Vervaecke’s benen waren nog té en De Bie en Stuyven hadden af te rekenen met pech.

Het werd snel duidelijk dat Jasper de vlotste prater van de groep was. Zijn video-interviews waren opvallend en grappig. Hij kan zo een rubriek in Vivocyclo beginnen ^^.

Het feit dat Stuyven ervoor koos om wielrennen te combineren met studies op afstandsonderwijs maakt dat hij de voeling met de buitenwereld niet verliest. “Er staat een koppeke op die Stuyven”, om Michel Wuyts te citeren.

De ondernemer

Tijdens de aflevering van ‘Van Gils en Gasten’, vertelde de jonge renner over één van zijn nevenactiviteiten. Hij opende samen met zijn nonkel een pralinewinkel. Een lucratief profcontract maakt dat deze jonge gast wel wat kan investeren en gelijk de droom van zijn nonkel kan waarmaken.

De eerste jaren zullen we hem niet met schort en fluwelen handschoen achter de toonbank moeten verwachten. Dit wil echter niet zeggen dat hij niet betrokken is bij de zaak. Hij doet waar hij goed in is: de sociale media bespelen. Hij zorgt immers voor de PR van deze winkel. Gisteren zagen we dat hij niet vies is van wat name-dropping. En gelijk heeft hij!

De weldoener

Dit aspect van Jaspers leven is maar heel weinig bekend. Twee jaar geleden ging de, toen nog onbekende renner, in zee met een school voor buitengewoon onderwijs (-speciaal onderwijs- voor de Nederlanders onder onze lezers). In de school ‘Woudlucht’ (Heverlee), op enkele straten van zijn woonplaats, aanvaardde hij het peterschap en verbond zijn naam aan de school.

De school wil sterk inzetten op de gezondheid van haar leerlingen met een mentale beperking. Deze kinderen hebben, ondanks hun beperking, grote talenten. ‘Goed zijn in sport’ hoort daarbij. Jasper dacht samen met de initiatiefnemers na over hoe de leerlingen aan het sporten te krijgen en tekende een meerjarenplan uit. In een eerste fase werd er geld ingezameld om een sportveld aan te leggen. Later volgen andere projecten zoals de verdere uitbouw van een fietspark en een uitdagende speelplaatsinrichting.

Jasper opent, als bekende naam, heel wat deuren. Zo stond hij deze week nog in een beenhouwerij om een cheque van €1.000 in ontvangst te nemen voor het project en dat twee dagen na zijn eerste klassieke zege!

Stuyven doet echter meer dan af en toe zijn kop te laten zien. Hij fietst mee met de jaarlijkse benefiettocht waar hij uitvoerig praat met alle kinderen, ouders en sympathisanten van de school. Na de tocht kleedt hij zich om en is hij de hele dag beschikbaar voor babbels en foto’s. De kinderen (kleine en grote) kijken hier enorm naar uit. Hij is ook steevast aanwezig op de startvergadering waar de grote lijnen voor het komende evenement uitgetekend worden. Hier wil hij echt zijn stempel op drukken door de mindere punten van vorige edities aan te kaarten en verbeteringen naar de toekomst voor te stellen.

Meer info omtrent het project kan je hier terugvinden en op de facebook-pagina.

Jasper zette het seizoen mooi in. Mooie start, mooi seizoen? Wij supporteren!

Jasper Stuyven: www.jasperstuyven.be

Loading

Total
0
Shares
2 comments
Geef een reactie
Related Posts