3 verplichtingen om met een speed pedelec te mogen fietsen

Voor elektrische fietsen waarvan de ondersteuning niet uitvalt bij 25 km/u, maar wel pas bij 45 km/u geldt een belangrijke wetgeving. Niet onlogisch, de speed pedelec kan snel en hierdoor is de noodzaak van strikte wetgeving dus noodzakelijk. Over welke fietsen gaat het? En wat moet ik doen om wel met een speed pedelec te mogen rondrijden?

Welke fietsen?

Het gaat over fietsen die elektrische ondersteuning bieden tot 45 km/u. En, een maximaal vermogen hebben van 4Kw (4.000 watt) – (vergelijk met een e-bike tot 250 watt). En, waarbij de elektrische motor als doel heeft het trappen te ondersteunen.

Welke verplichtingen?

Heb je zo’n snelle fiets? Of ben je van plan zo eentje aan te kopen? Dan moet je enkele zaken in orde maken, alvorens ermee rond te fietsen.

  1. Nummerplaat: het is verplicht om de fiets in te schrijven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV), net als auto’s. De elektrische fietsen zullen dan ook een kleine nummerplaat krijgen van ongeveer 10 op 12 cm. De FOD mobiliteit voorziet een overgangsperiode t.e.m. 10 december 2018 om zich in regel te stellen, wanneer bv het gelijkvormigheidsattest ontbreekt.
  2. Fietshelm: het dragen van een fietshelm is verplicht. De fietshelm moet zijn goedgekeurd conform EN1078 met bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd moeten zijn. Indien aan deze norm is voldaan, wordt dat in de helm aangegeven (CE-markering).
  3. Rijbewijs: men moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs (dat kan een rijbewijs voor een bromfiets of voor een ander voertuig zijn, rijbewijs G (landbouwvoertuigen) is uitgesloten).

Vanaf welke leeftijd mag ik een elektrische of een snelle elektrische fiets gebruiken?

Voor de gewone elektrische fiets bestaat geen leeftijdsgrens. Voor de elektrische vrachtfiets / bakfiets bestaat die wel. Wanneer het vermogen tussen 250 en 1000 watt ligt, werd een leeftijdsgrens van 16 jaar ingevoerd.

Voor de speed pedelec (snelle elektrische fiets) is een rijbewijs nodig. Elk rijbewijs is geldig behalve het rijbewijs G (landbouwvoertuigen). Heb je een bromfiets- of gewoon autorijbewijs? Dan mag je ook met een speed pedelec fietsen.

Nog vragen? Stuur ons een berichtje via Messenger (Facebook)

Bijdrage door Fietsersbond

Loading

Total
0
Shares
Related Posts