Belgische fietsmarkt houdt stand na sterk Corona-jaar.

Na topjaar 2020 heeft de Belgische fietsmarkt het ook goed gedaan in 2021. De markt is met amper -1,2% gedaald tot 584.913 exemplaren, wat nog altijd +15.801 eenheden meer is dan in 2019. De verhouding tussen op spierkracht aangedreven fietsen en e-bikes is gelijk gebleven …

Na topjaar 2020 heeft de Belgische fietsmarkt het ook goed gedaan in 2021. De markt is met amper -1,2% gedaald tot 584.913 exemplaren, wat nog altijd +15.801 eenheden meer is dan in 2019. De verhouding tussen op spierkracht aangedreven fietsen en e-bikes is gelijk gebleven, maar de sportieve fietsen (koersfietsen en mountainbikes) gingen erop achteruit door leveringsproblemen. Positief nieuws uit diezelfde hoek: de gravelbike groeit duidelijk en er is geleidelijk meer plaats voor elektrisch ondersteunde sportfietsen. Het marktaandeel van de gespecialiseerde fietshandel boette in 2021 een klein beetje in tot 56,8% (-2%) maar de fietswinkel blijft heer en meester op het vlak van de e-bike die daar 47,3% van de totale verkoop uitmaakt, wat ruim 20% meer is dan in de andere verkoopkanalen.

“De fietsmarkt heeft na een sterk coronajaar erg goed stand gehouden. Het lichte verlies van -1,2% kunnen we voornamelijk toeschrijven aan leveringsproblemen van sportieve fietsen. Met bijna 585.000 fietsen blijft de verkoop in België op een heel degelijk niveau, en vooral in de reguliere fietshandel blijft het aandeel e-bikes erg hoog: daar is 47% van de verkochte fietsen elektrisch tegenover minder dan 27 op 100 in de andere distributiekanalen,” verduidelijkt Filip Rylant, woordvoerder van TRAXIO. “De e-bike trekt nog steeds mensen aan die overstappen van een mechanische fiets, maar ondertussen zitten we ook volop in een vervangingsmarkt. Interessant is dat consumenten die een e-bike kopen graag bereid zijn om een duurder exemplaar of extra opties te kopen. Voor wat de sportieve fietsen betreft zien we – ondanks leveringsproblemen van koersfietsen en mountainbikes – een duidelijke groei van de polyvalente gravelbike en ook van elektrisch ondersteunde sportfietsen. Sneuvelt hier het laatste fietstaboe…?”

Filip Rylant, woordvoerder van TRAXIO

Voor een elektrische fiets… rijdt men naar de fietswinkel.

Het marktaandeel van de elektrische fiets steeg in 2021 met één tiende procent tot 38,7%. Maar er zijn grote verschillen binnen de distributiekanalen: hoewel het elektrische marktaandeel van de fietsvakhandel iets zakte, bedraagt het aandeel van de e-bike bijna de helft (47,26%) van de totale verkoop in dat kanaal. De andere kanalen realiseren slechts 26,81% van hun verkoop in het e-segment. Dit toont aan dat duurdere (e-)fietsen eerder bij de vakhandel worden gekocht dan online, bij grote sportwinkels, supermarkten, doe-het-zelfzaken of via direct-marketingverkoop.

Kanttekening hierbij: door de licht dalende markt en het quasi ongewijzigde marktaandeel van de elektrische fietsen werden er vorig jaar in absolute aantallen iets minder e-bikes verkocht in vergelijking met 2020. Dat druist in tegen het gevoel dat de fietsenbranche het enorm goed gedaan heeft: verklaring daarvoor moeten we zoeken bij de stijgende gemiddelde verkoopprijs van de e-bike, wat het positieve gevoel in de vakhandel ondersteunt.

De elektrische fiets met (interne) naafversnelling gaat aan kop.

De twee grootste fietscategorieën (E-trekking-RD en E-city-IHG) worden nog steeds elektrisch aangedreven: samen zijn deze twee categorieën goed voor een derde van de totale fietsverkoop in ons land. Toch merken we dat er technologisch een en ander aan het veranderen is.  Daar waar de ‘robuuste e-bikes met buitenversnellingen’ (E-trekking-RD) in 2020 nog goed waren voor de eerste plaats in de ranking met 98.830 eenheden, zakt hun aantal dit jaar tot 94.748 stuks en moeten ze de ‘e-stadsfietsen met naafversnellingen’
(E-city-IHG) laten voorgaan: daar werden er vorig jaar 97.023 van verkocht. Het lijkt dat de technologie van de naafversnellingen steeds meer terrein wint bij de e-bikes. Ongetwijfeld dragen de onderhoudsvriendelijkheid en ‘properheid’ (geen rondvliegend kettingvet en vuile handen meer) bij tot het succes van deze techniek, maar het dient ook opgemerkt dat de producenten volop inzetten op de naafversnelling en dat daardoor zowel aanbod als betrouwbaarheid toenemen. Dergelijk systeem is duurder dan een buitenversnelling, maar een markttendens is dat klanten bereid zijn om meer te spenderen bij de aankoop van een e-bike en vaak opteren voor extra opties of een duurder model dat beter is uitgerust.

Betrouwbare cijfermethodiek

Mobiliteitsfederatie TRAXIO en Shimano Belgium konden voor 2019, 2020 en 2021 de concrete cijfers bundelen van alle distributiekanalen (zowel vakhandel als verkoop via internet of bij ketens die niet enkel fietsen verkopen, bij supermarkten, DHZ-zaken en direct-marketingverkoop). Dit levert betrouwbare en gedetailleerde cijfers op: niet minder dan 71% van de verzamelde aantallen werd formeel gerapporteerd, van slechts 29% werd een inschatting gemaakt.

Download het volledige dossier. (met dank aan Traxio)

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts