Bike Republic en Kringwinkel Antwerpen slaan de komende maanden de handen in elkaar voor een pilootproject waarbij oude fietsen een nieuw leven krijgen. Wie bij Bike Republic Merksem of Wijnegem vanaf vandaag een oude fiets binnenbrengt, krijgt een waardebon van 100 euro én – belangrijker nog – de voldoening van het feit dat iemand anders aan die fiets nog plezier zal beleven. De oude fietsen worden immers door Kringwinkel Antwerpen terug rijklaar gemaakt en in drie Antwerpse vestigingen van Kringwinkel verkocht: circuit, Deurne en Merksem. Als fietsretailer met oog voor duurzaamheid, wil Bike Republic met dit initiatief een maatschappelijke rol opnemen en de lokale, circulaire economie een duwtje in de rug geven. Wanneer het concept aanslaat, wordt het uitgerold over alle vestigingen van Bike Republic en Kringwinkel.
Heel wat mensen hebben in de schuur of garage een oude fiets die er al jaren gewoon stof staat te vangen. Zo’n fiets is veelal veroordeeld tot een doelloze oude dag of – erger nog – het containerpark. Nochtans zijn het net die oudere modellen waar Kringwinkel veel mee kan doen. Om zoveel mogelijk hergebruik van deze fietsen – en hierdoor ook sociale tewerkstelling – te faciliteren, gaan Bike Republic en Kringwinkel een samenwerking aan.
Wim Teerlynck, algemeen directeur van Bike Republic: “Als fietsretailer moeten we ook binnen de circulaire economie onze verantwoordelijkheid opnemen. Bovendien zijn we onderdeel van Colruyt Group: een bedrijf waar duurzaamheid in het DNA zit. We zijn ons ervan bewust dat de productie van nieuwe fietsen een niet te onderschatten ecologische impact heeft én dat voor heel wat mensen zo’n splinternieuwe fiets een te grote investering is. Voor hen is een degelijke tweedehandsfiets dé manier om hun mobiliteit toch slim en efficiënt aan te pakken.”
In plaats van zelf tweedehandsfietsen aan te bieden, gaat Bike Republic dus een partnership aan met Kringwinkel. Teerlynck:
“Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen op de fiets te krijgen. Kringwinkel is onder andere gespecialiseerd in de tweedehandsmarkt van fietsen en hun winkels en ateliers zijn er ook specifiek op ingericht en georganiseerd. Het is dan ook interessanter om de handen in elkaar te slaan met een initiatief waarvan zowel Bike Republic, Kringwinkel als de fietsers beter worden. Bovendien is dit ook een lokaal, korte keten-verhaal. De oude fietsen worden niet naar ergens ver weg verscheept, maar blijven hier in circulatie.”
Wat gebeurt er met de oude fietsen?
Hans Tops, algemeen directeur van Kringwinkel Antwerpen legt uit wat er met de ingezamelde fietsen zal gebeuren: “De fietsen die bij Bike Republic worden binnengebracht, gaan naar ons fietsatelier in Schoten. Daar worden ze door onze herstellers nagekeken en gerepareerd waar nodig, zodat ze weer perfect rijklaar in onze winkels in circuit, Deurne en Merksem kunnen worden verkocht.”
Uitrol over heel Vlaanderen gepland
De enige voorwaarde om een fiets binnen te brengen bij Bike Republic Merksem of Wijnegem, is dat hij nog rijdt. Een wrak dat uit het kanaal werd opgevist of dat al jaren aan een verlichtingspaal staat te verroesten, wordt niet aanvaard. Het project wordt samen met Kringwinkel binnen enkele maanden geëvalueerd. “Voor ons is het pilootproject geslaagd wanneer we minstens 100 fietsen een
nieuw leven kunnen geven. Maar uiteindelijk is het wel onze bedoeling om dit uit te rollen naar alle Bike Republic-winkels en Kringwinkels in Vlaanderen met een fietsatelier” besluiten Wim Teerlynck van Bike Republic en Hans Tops van Kringwinkel.
Ook jobmogelijkheden op lange termijn
Naast het doel op korte termijn kan het partnership tussen Bike Republic en Kringwinkel Antwerpen ook op HR-vlak vruchten afwerpen. Hans Tops van Kringwinkel Antwerpen verduidelijkt: “Doorheen onze organisatie krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ons de kans op werk en om kennis en ervaring op te doen. Wanneer hun traject ten einde loopt en zij op zoek gaan naar een job op de reguliere arbeidsmarkt, kunnen de herstellers uit de fietsateliers eventueel doorstromen naar de Bike Republic-ateliers en daar hun talenten verder inzetten. Een win-win voor zowel onze mensen als voor Bike Republic.”