Fietsend het zebrapad op, mag dat?

Het is een vraag die niet vaak gesteld wordt maar waar wel wat onduidelijkheid over bestaat. Mag je eigenlijk fietsend het zebrapad oversteken?

Het antwoord is ja en neen. Als je als fietser de straat wil oversteken, maar de verkeerssituatie laat dat niet meteen toe, is het aangeraden om van de fiets te stappen en de straat over te steken via het zebrapad. Op die manier geniet je, als zwakkere weggebruiker van een voorrang op automobilisten.

Als de verkeerssituatie het echter toelaat, dat wil zeggen dat er geen naderende wagens zijn en je als fietser niemand anders in gevaar brengt, mag je met de fiets het zebrapad op. Let wel op! Want als fietser heb je geen voorrang op zebrapaden. Automobilisten zijn dus niet verplicht je dezelfde voorrang te geven als bij voetgangers het geval is. Wil je wel voorrang, stap dan af.

Bovendien sta je als fietser één trapje boven de voetganger in de verkeershiërarchie. Je bent als fietser dus ook verplicht om voorrang te geven aan een voetganger die de straat oversteekt op een aangeduide oversteekplaats.

De regelgeving is er dus onduidelijk over, want wanneer is de verkeerssituatie echt geschikt om dat manoeuvre uit te voeren? Het is daarom vaak een kwestie van gezond verstand en een goede communicatie als je als fietser een manoeuvre uitvoert. Een goede communicatie kan conflicten in het verkeer als geen ander helpen vermijden. Enkele tips als je tijdens een manoevre opgemerkt wil worden:

  • Zorg dat je goed zichtbaar bent in het verkeer (draag een fluohesje of draag kledij met reflecterende elementen, voorzie de fiets van voor- en achterlichten)
  • Geef op tijd aan dat je een manoeuvre uitvoert (maak signalen met je armen om richting aan te wijzen)
  • Maak oogcontact met de automobilist waarmee je in conflict komt. Oogcontact spreekt boekdelen. Het is bovendien een van de meest duidelijke manieren om je intenties in het verkeer duidelijk te maken en aan te tonen dat je de tegenligger opgemerkt hebt.

Conclusie?

Mag je fietsend het zebrapad oversteken?

  • Neen, als je voorrang wil moet je steeds met de fiets in de hand het zebrapad oversteken.
  • Ja, je mag met de fiets over het zebrapad rijden, maar enkel als de verkeerssituatie het toelaat.
  • Gebruik je gezond verstand en een goede communicatie als je een manoeuvre uitvoert.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts