Fietsstad Antwerpen op 3. Terecht?

Coya, de internationale fietsverzekeraar heeft onlangs de resultaten van haar eigen fietsindex gepubliceerd. Die index toont welke steden in de wereld het meest aangepast zijn aan de fiets. Volgens hen staat Antwerpen op een derde plaats op een totaal van 90 steden wereldwijd. Terwijl Brussel met een magere 55steplaats het toneel moet verlaten. Maar wat zijn de criteria die ze hanteren? En waarom spreken zoveel fietsindexen elkaar tegen? 

Copenhagenize Index 

In 2017 werd voor de laatste keer een indexering gemaakt van de meest fietsvriendelijke steden door de Copenhagenize Design Company. Volgens de Copenhagenize index, die zij hanteerden twee jaar geleden, scoorde Antwerpen genoeg om op een zevende plaats te eindigen. Steden als Kopenhagen, Utrecht en Amsterdam prijken dan weer royaal bovenaan het lijstje. 

Coya Bicycle Cities Index 

Coya heeft onlangs zelf een nieuwe fietsindex op poten gezet. In de Coya Bicycle Cities Index ziet de top drie er echter heel anders uit, met steden als Utrecht, Munster en Antwerpen op de eerste drie plaatsen. Het opvallende resultaat van deze index is dat steden als Kopenhagen en Amsterdam, fietssteden bij uitstek, buiten de top 3 vallen, op respectievelijk een 4deen 5deplaats. 

Coya-criteria 

Enkele criteria die Coya gebruikt om steden te rangschikken op fietsvriendelijkheid zijn onder andere: 

  • Het percentage fietsgebruikers 
  • Het aantal dodelijke fietsslachtoffers per 100 000 inwoners
  • Het aantal fietsdiefstallen 
  • Het aantal fietsenwinkels 
  • De investeringen in de fietsinfrastructuur
  • De Fietsdeelsystemen in de stad 
  • Het aandeel aangepaste fietswegen 

In totaal hebben ze 16 criteria gehanteerd, opgedeeld in zes hoofdcriteria: 

  • Het weer 
  • Het fietsgebruik 
  • Criminaliteit en veiligheid 
  • De wegeninfrastructuur
  • Fietsdeelsystemen 
  • Evenementen 

Antwerpen, kus van de juf en een bank vooruit 

Antwerpen schittert op een 3deplaats, maar waarin blinkt de Vlaamse hoofdstad precies uit? 

  • Fietsers in Antwerpen 

In Antwerpen gebruikt 28,90% van de inwoners de fiets dagelijks, daarmee staan ze op een achtste plaats wereldwijd. 

  • Fietswinkels in de stad 

Antwerpen is enorm geliefd bij fietsend Vlaanderen. Per 100.000 fietsers zijn er ongeveer 73 fietswinkels in de stad. Dat komt neer op 1 winkel per 1 370 fietsers. Met die ruime keuze aan fietswinkels moeten ze in de uitslag enkel Johannesburg (Zuid-Afrika) en Reykjavik (IJsland) voor zich dulden. 

  • Fietsdeelsystemen 

Antwerpen staat ruim bovenaan als het aankomt op fietsdeelsystemen en de beschikbaarheid van huurfietsen. Enkel Bordeaux (Frankrijk) scoort beter. Antwerpen blijft achter op een knappe tweede plaats. 

  • Aantal effectieve gebruikers van het fietsdeelsysteem

Antwerpen mag dan wel op een tweede plaats stranden in de categorie ‘fietsdeelsystemen’, maar als het aankomt op effectieve gebruikers van het initiatief spant Antwerpen de kroon. Antwerpen heeft het hoogste aantal gebruikers van zo’n systeem in de wereld, iets om trots op te zijn. 

  • Algemene deelscore 

Het is dus geen wonder dat de stad in de gelijknamige provincie ook bovenaan prijkt in de algemene deelscore. De Antwerpse fietser deelt, en dat levert een plaats bovenaan het klassement op. 

Wat kan beter? 

Antwerpen mag dan wel vaak bovenaan het lijstje te vinden zijn, toch zijn er nog een aantal zeer belangrijke punten die om verbetering vragen. En het zijn misschien wel de belangrijkste. Antwerpen heeft namelijk regelmatig te kampen met fietsongevallen, en die zijn vaak dodelijk. 

  • Aantal ongevallen per 100 000 inwoners 

In de Antwerpse hoofdstad zijn er iets minder dan 1 200 fietsongevallen per jaar, per 100 000 inwoners. Dat wil zeggen dat 1,2% van de inwoners in de tijdspanne van een jaar te maken krijgt met een fietsongeval. Daarmee staan ze in de Coya-index op een 69steplaats, ver onderaan. 

  • Aantal dodelijke fietsongevallen per 100 000 inwoners 

In Antwerpen zijn er jaarlijks 1,61 dodelijke fietsongevallen per 100 000 inwoners. Met een totaal van net geen 500 000 inwoners komt dat neer op 8,05 dodelijke ongevallen per jaar. 

  • Wegkwaliteit 

Ondanks de hoge algemene score van Antwerpen, scoort de stad slecht als het aankomt op de wegkwaliteit voor de fietser. Onder deze categorie staat Antwerpen slechts op een 61steplaats. 

Afwachten 

Het is nu afwachten welke cijfers de Copenhagenize Design Company dit jaar zal publiceren over fietsvriendelijkheid in Europese steden. De Copenhagenize Index verschijnt om de twee jaar. De cijfers worden binnenkort verwacht. 

Het is opvallend te noemen dat Antwerpen in het Europese klassement op een zevende plaats staat, terwijl het op de wereldranglijst op een derde plaats staat. Het grootste probleem in de indexering van steden op basis van fietsvriendelijkheid ligt hem in de keuze van de steden. Om een correcte indexering te maken moeten alle grote, middelgrote en kleine steden in acht genomen worden. Dat is bij beide indexen niet het geval. De afwezigheid van enkele belangrijke fietssteden verklaart waarom de scores zo verschillen, alsook de criteria die gehanteerd worden en hoe zwaar deze doorwegen. 

In 2015 stond Boedapest nog op een 18de plaats in de Copenhagenize Index, wat een vrij goede uitslag is. Maar in de indexering van Coya wordt er met geen woord gerept over de Hongaarse hoofdstad. Andere steden die goed scoorden in de Copenhagenize Index zijn het Amerikaanse Minneapolis (Minnesota) en Buenos Aires (Argentinië). Ook zij werden niet vermeld in de index van Coya. 

Een van de vele fietsbruggen in hartje Minneapolis.
Fietsen in Boedapest is volgens de Copenhagenize Index de moeite waard.
In de Coya-Index wordt er met geen woord over gerept.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts