Fleetfietsen veroveren steeds meer onze wegen.

Nu de elektrische fiets helemaal is ingeburgerd in ons straatbeeld, stellen ook steeds meer bedrijven een fietsenvloot ter beschikking van hun personeelsleden. Dat blijkt o.m. uit de omzetcijfers van verzekeringsmakelaar Callant Verzekeringen en Financieel Advies. Bij Callant stellen ze vast dat het aantal verzekeringen voor de fleetfietsen intussen al 15{8d80941504a3f4399d052316f7acfc7f515702429fe600571af3b6ea616dd353} van de totale omzet van hun bekende Fietsomium – verzekering uitmaakt. “Absoluut geen toeval,” meent CEO Peter Callant, die in ons land de pionier is van de fietsomniumverzekering. “De mobiliteitsproblemen blijven groeien en de regering moedigt het fietsgebruik binnen de bedrijfsomgeving aan door steeds meer fiscale voordelen te bieden, zoals het mobiliteitsbudget dat er komt op 1 oktober. Daar pikken bedrijven dan ook vaker bewust op in .”

“Wie zet jou #Goedopweg?”, dat is de slogan waarmee Vlaanderen van 16 tem 22 september de Week van de Mobiliteit in gaat. Het antwoord op deze vraag blijkt tegenwoordig steeds vaker “mijn werkgever” te zijn. In tijden waarin de bedrijfswagen om diverse redenen ter discussie staat, stellen specialisten een belangrijke koerswijziging vast binnen de bedrijfswereld. Steeds meer bedrijven doen inspanningen om hun medewerkers te motiveren om voor de fiets te kiezen als vervoersmiddel. Dat blijkt ond ermeer uit een nieuw fenomeen dat de laatste twee jaar almaar vaker opduikt, “de fleetfietsen”. Milieubewuste en innovatieve bedrijven investeren blijkbaar makkelijker in de aankoop van fietsen die ter beschikking worden gesteld van hun werknemers. Of het gebeurt dat een onderneming faciliteert in de ‘groepsaankoop’ van een fiets aan gunstige voorwaarden. Daarmee komen ze tegemoet aan het groeiende mobiliteitsprobleem. Tegelijk verdient de werknemer zijn aankoop een stukje terug via de fietsvergoeding voor woon-werkverkeer en het is nog goed voor de gezondheid ook.

“Wie zet jou #Goedopweg?” Het antwoord op deze vraag blijkt tegenwoordig steeds vaker “mijn werkgever” te zijn.

De Vlaming ziet ook steeds vaker het nut in van een fietsverzekering.

Intussen neemt ook de Vlaming als individu veel vaker een goeie verzekering voor zijn eigen fiets, net omdat hij er veel meer mee op straat komt én omdat hij ook vaker kiest voor de duurdere elektrische fiets. De verkoop daarvan is maar liefst vertienvoudigd. Maar ook het risico op ongevallen ligt daardoor een pak hoger. De kans op grotere defecten en de hoge waarde van elektrische fietsen bij diefstal zorgt ervoor dat de stap naar een fietsverzekering sneller wordt gezet.

“Deze tendens trekt zich inderdaad ook privé door. Het eerste halfjaar van 2018 alleen al, merken we een groei van 30{8d80941504a3f4399d052316f7acfc7f515702429fe600571af3b6ea616dd353} in de omzet van onze fietsomnium. De mensen worden zich ste eds bewuster van de noodzaak hiervan.”

Veilig rijden wordt de uitdaging

De verkoop van elektrische fietsen is de laatste paar jaren vertienvoudigd. Dat heeft ook negatieve implicaties: er zijn dubbel zo veel ongevallen.

‘Dat zijn enorme evoluties waarbij je toch eventjes stil moet blijven staan … ’ zegt Peter Callant. ‘ Misschien wordt de fiets in de toekomst “het nieuwe normale”. Ik stel me veel vragen en dit wellicht samen met de wetgever, de verzekeraars, de fietshandelaar, de organisator van evenementen en noem maar op. Moet het verkeersreglement niet aangepast worden met zoveel fietsen op de openbare weg met dikwijls snelheden tot 40 km/u . Wat met de mono wheeler, segway en hoverboard die populair zijn bij jongeren? Vandaag zijn ze verzekerd via de familiale verzekering bij schade aan derden. Blijft dit betaalbaar? Veilig rijden is met andere woorden de issue, de uitdaging waarrond moet gesensibiliseerd en gecommuniceerd worden. Het dragen van een fietshelm, veilig leren rijden met een elektrische fiets die veel zwaarder is dan een gewone fiets en een betere kennis van de wegcode als fietser zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Als gebruiker van een elektrische fiets moet je je snelheid kunnen aanpassen en stoppen waar nodig. Zoals wielertoeristen al dan niet terecht vaak nageroepen of bestempeld worden als wieler terroristen, moeten we er voor zorgen dat de gebruikers van de elektrische fiets, jong en oud, niet de wegpiraten of de hooligans van de openbare weg worden.’, besluit Peter Callant.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts