Fysieke fietsenwinkels weerstaan online verkoop

Banken en verkoopdeskundigen hebben het fout. Ze voorspellen al een hele tijd dat het aantal fietsenwinkels zal afnemen, omdat de groei van de fietsmarkt dat ook zal doen. Dat is niet zo, integendeel. Ook al daalt het totaal aantal winkelpanden en stijgt de online-verkoop, het aantal fysieke fietswinkels blijft wel stabiel: 3.144 in 2018 tegenover 3.089 in 2017.

Nederland stond in 2008 in de top van de meeste winkeloppervlakte per inwoner van Europa. Door de economische crisis van dat jaar, veranderend consumentengedrag en online innovaties moesten veel winkels de deuren sluiten. Het totale winkelaanbod in 2018 nam in Nederland af, maar niet in de fietsenbranche.

Meer fietsenwinkels in steden

Het aantal fysieke fietsenwinkels stijgt. In 2018 waren er 3.144 fietswinkels. Dat wil zeggen dat er ten opzichte van 2017 55 winkels zijn bijgekomen. België telt 1.710 kleinhandelszaken in fietsen en ook hier kent de branche een lichte stijging in het aantal fietswinkels. Toch, is er de laatste jaren ook concurrentie van grote sportketens, zoals Decathlon. Die keten wordt op langere termijn als de grootste bedreiging gezien.

In gemeenten tot 7.500 inwoners daalde het aantal fietsenwinkels. In grotere gemeenten en steden nam het aantal juist toe. Dat is een opmerkelijke trend. Fietsenwinkels bevinden zich dus meer in steden, en minder in dorpen. Er zijn niet enkel meer fietswinkels, ze worden ook groter. Vooral winkels die e-bikes of Speed Pedelecs verkopen hebben meer show-, test- of verkoopruimte nodig.

Service, service, service

De stabiliteit van het aantal fietswinkels heeft te maken met het feit dat fietsen servicegevoelige producten zijn. De onlineverkoop stijgt wel, maar fietsen enkel online verkopen is geen big business. Fietsen (bv. e-bikes, Speed Pedelecs, racefietsen…) zijn dure producten. Daarom willen klanten een fiets eerst in het echt zien en uittesten, vooraleer hem te kopen. Bovendien vinden ze het contact met en het advies van de dealer erg belangrijk. Dat hebben de handelaars begrepen, want het aantal ‘experience centers’ is sterk toegenomen. Uit onderzoek blijkt dat de consument het liefst een fietsservice binnen een straal van 5 km rond de woning heeft.

Niet alle winkels halen hun rendement uit de verkoop van nieuwe fietsen. Daarom zijn de hoofdactiviteiten van fietsenwinkels verschoven. Zo verkopen grote tot middelgrote winkels meer fietsmerken, terwijl kleinere winkels zich eerder toeleggen op onderhoud, service en garantie. Sommige van die kleine winkels gaan over de kop, omdat ze de concurrentie niet aankunnen. Toch blijft het aantal fietswinkels stabiel, omdat er nog altijd nieuwe investeerders in de branche stappen.

Nieuwe merken, nieuwe fusies

Doordat nieuwe fietsmerken als paddenstoelen uit de grond schieten, is er momenteel een versnippering van het merkaanbod in Vlaamse en Nederlandse fietsenwinkels. Dat zorgt voor druk op de gevestigde merken zoals Gazelle en Trek. Die zullen ongetwijfeld overgaan naar een strategie van ‘meer omzet, minder dealers‘ en rechtstreekse levering aan de consument. Hierdoor, versnippert de fietsbranche verder en neemt de concurrentie tussen merken toe. Uiteindelijk, komt ook de innovatiekracht onder druk te staan. Daardoor kan de omzet afzwakken en zijn merken genoodzaakt om te herstructureren of te fuseren.

Azië omarmt de fiets

Ondanks de versnippering in het merkaanbod, wordt voorspeld dat de globale fietsmarkt tussen nu en 2026 zal groeien. De Europese fietsmarkt blijft de grootste. Toch, zal Azië op termijn een zeer belangrijke afzetmarkt voor fietsen worden. Door de groeiende economie in de regio, nemen de levensstandaard en de inkomens van de Zuid-Oost-Aziaten toe. Mensen maken meer tijd voor zichzelf om aan hun gezondheid te werken. De fiets helpt hen daarbij. De bezorgdheid over het klimaat en de persoonlijke gezondheid zet de fietsmarkt kracht bij.

Lees ook: 25 redenen waarom fysieke fietsenwinkels online verslaan

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts