Gespot: Cargoroos in Haarlem

In Haarlem, een stadje net buiten Amsterdam, is Cargoroo, een Nederlandse start-up, in het voorjaar van 2018 gestart met een nieuw deelsysteem om er de mobiliteit te bevorderen. Er worden nu eens geen auto’s of stadsfietsen aangeboden, maar wel heuse elektrische bakfietsen! Het idee komt van Jaron Borensztajn, Erik de Winter and Jelle Maijer. En als het van hen afhangt zal het systeem niet enkel in Nederland beschikbaar zijn.

Wat is Cargoroo?

Cargoroo is een concept bedoeld om auto’s uit de stad te weren. Het is beschikbaar voor iedereen die een alternatief zoekt voor de wagen. Iedereen die graag de kinderen naar school voert per fiets, boodschappen doet of even snel de stad in moet kan de elektrische bakfiets ontgrendelen. Maar, en dit klinkt misschien cliché, dat is nog lang niet alles. Bedrijven die gebruik willen maken van de diensten van Cargoroo zijn ook altijd welkom. Zij moeten zich tijdens het aanmelden enkel identificeren als bedrijven, Cargoroo doet de rest.

In het voorjaar van 2018 is Cargoroo gestart met een pilot van hun mobliteitsoplossing. In Haarlem werden in totaal een 55-tal bakfietsen verspreid over verschillende buurten. Iedereen die dat wil, kan de elektrische bakfietsen ontgrendelen via de daarvoor ontwikkelde app.

Wat kost dat?

De kosten voor het huren van de elektrische bakfietsen bedragen 5 euro voor het eerste uur, 3 euro voor de daaropvolgende uren en 25 euro voor een hele dag. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen op de fiets te krijgen, daarom worden de kosten voor de gebruiker zo laag mogelijk gehouden. De betaling gebeurt op het einde van de maand via een incassomachtiging.

Goed nieuws

Uit de pilot is gebleken dat Cargoroo sterk werk levert als het aankomt op het vervangen van de wagen door de fiets. Zo’n 80% van de Cargoroo-gebruikers waren daarvoor fervente auto-addicts. De doelstelling van Cargoroo? Die is dus gehaald. Het is nu een kwestie om de diensten uit te breiden en meer fietsen in verschillende steden in Europa ter beschikking te stellen.

De Europese overheid heeft blijkbaar het potentieel van dit concept gezien en heeft het bakfietsidee van Cargoroo gesubsidieerd met 700 000 euro. In ruil daarvoor moeten de 3 oprichters 150 bakfietsen beschikbaar stellen in verschillende steden in Europa. Enkele steden die in aanmerking komen zijn alvast Amsterdam, Nijmegen (Nederland), Manchester (Groot-Brittannië), Leuven (België), Dreux (Frankrijk) en Kempten (Duitsland).

In de prijzen

Cargoroo is dit jaar in de prijzen gevallen tijdens de European Startup Awards for Mobility. Daar hebben ze het zilveren plak veroverd, samen met 5 andere concepten rond mobiliteit. De vraag om het idee te lanceren buiten Nederland wordt alsmaar groter.

Cargoroo won zilver tijdens de European Startup Awards

Loading

Total
0
Shares
Related Posts