Duurzaam, daar gaat groothandelaar Hartje voor.

Met het woord duurzaam omschrijven we de maatschappij als hoe die er in de toekomst moet uitzien. Hartje, één van de grootste leveranciers in de fietsbranche, helpt mee.

Hoe gaan ze duurzaam te werk?

Zoals vele bedrijven zoekt Hartje naar de beste manieren om duurzaam te zijn. Ten eerste zal het merendeel van de verpakkingen in milieuvriendelijke alternatieven worden omgezet. Zo namen vorige zomer glazen postzakken de plaats in van de plastic variant. De aankomende periode neemt milieuvriendelijk papieren tape het over van de klassieke plastic verpakkingstape. De glazen postzakken zijn gemaakt van transparante en fijne cellulose. Bovendien bevatten ze helemaal geen plastic. Dat soort materiaal krijgt de naam ‘sandwichpapier’. Volgens Hartje is de nieuwe ‘papieren’ tape stabiel, sterk en makkelijk weg te gooien met de rest van het karton.

Van kunststoffolie naar papier.

Voor de opvulling heeft Hartje een speciale machine aangeschaft. De PaperJet. Die zorgt ervoor dat luchtkussens van kunststoffolie grotendeels verleden tijd zijn. De machine produceert papieren kussens met een optimale benutting. Die kussens kan men samen met de dozen, enveloppen en pakketlinten volledig recycleren.

Verzending wielen of verende vorken.

Grotere luchtkussens vormen een bijzondere uitdaging. Bij de verzending van bijvoorbeeld wielen of verende vorken zorgt Hartje ervoor dat de goederen onbeschadigd bij de winkelier aankomen. Hartje is nog steeds bezig met het testen en vinden van de meest milieuvriendelijke alternatieven.

Meer goederen in één pakket.

Volgens Hartje is het een uitdaging om gebruik van alternatieven die duurzaam zijn, te combineren met haar belofte. Die belofte luidt nog altijd: vandaag besteld, morgen geleverd. Vandaar dat Hartje bezig is met de optimalisatie van processen en procedures met als doel: meer goederen in één pakket. Een stap in de juiste richting is de recent voltooide bouw van het nieuwe magazijn voor kleine onderdelen in Hoya, Duitsland.

Opslagconcept.

Momenteel wordt een opslagconcept met transfersysteem opgezet in het nieuwe magazijn. Dat betekent dat men de pakketten op verschillende plaatsen in het magazijn met goederen vult. Daarna gaan ze naar de expeditie. Gevolg, minder verpakkingsmateriaal is nodig.

100% gerecycleerd materiaal.

Hartje geeft aan dat veel van haar dealers zich ergeren aan de plastic zakken waarin veel kleine onderdelen gegroepeerd zijn. Naast het verminderen van het aantal verpakkingen, schakelen ze tijdig over op zakken van 100% gerecycleerd materiaal. Hierbij gaat het om gereinigde en gemengde kunststoffen uit het recyclingsysteem. Hartje streeft naar een zo laag mogelijke materiaaldikte. Zo blijft afval beheersbaar.

Recycleren van dozen.

Als laatste is het aandeel van gebruikte kartons, in onderdelen die worden verzonden, ruim 80%. Dozen van leveranciers worden gebruikt voor de verzending van eigen leveringen. Daarnaast maakt Hartje gebruik van reeds gebruikte kartonnen dozen. Die kopen ze bij een bevriend bedrijf in de buurt. Dat bedrijf levert Hartje drie tot vier ton aan dozen per maand. Daardoor worden deze gebruikt voor een tweede zending en niet zomaar weggegooid.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts