Hoe fiets je veilig aan een snelheid van 45 km/u?

Zalig toch. Die files ontwijken en geen parkeerplaats meer moeten zoeken. Als je dankzij je speedbike ook nog eens lange afstanden kan afleggen zonder te puffen en te hijgen, is de keuze al snel gemaakt. Een speedbike of speed pedelec is een fiets waarmee je snelheden tot en met 45 kilometer per uur kan halen. Maar wat zijn de regels voor de speedbike? En hoe fiets je veilig aan een snelheid van 45 km per uur?

De belangrijkste regels voor speed pedelecs

Voor elk geproduceerde speed pedelec bezorgt de fabrikant de koper een gelijkvormigheidsattest en een aanvraag tot inschrijving van een bromfiets of lichte vierwieler. Zodra je deze documenten ontvangen hebt, kan je de fiets laten inschrijven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV). De fiets zal dan ook een kleine nummerplaat krijgen van ongeveer 10 op 12 cm.

Het dragen van een fietshelm is verplicht. Let hierbij goed op dat je een fietshelm kiest die voldoet aan de Europese normen (EN1078). De CE-markering op het product geeft dit aan. Een korte richtlijn die je alvast kan gebruiken: zorg ervoor dat de slapen en het achterhoofd beschermd zijn. Bovendien moet je ouder zijn dan 16 jaar en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs (rijbewijs AM of B). 

Een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen is voor speed pedelecs in principe niet verplicht bij wet. Het blijft natuurlijk voor alle fietsers aangeraden om deze verzekering te nemen.  

Op wegen waar er maximaal 50 kilometer per uur mag gereden worden, mogen speed-pedelec-gebruikers kiezen of ze het fietspad of de rijweg gebruiken. Als de opgelegde snelheid hoger is dan 50 kilometer per uur, zijn fietspaden wel verplicht. Speed pedelecs mogen op de fietspaden tot 45 km per uur rijden, behalve wanneer anders aangegeven is, bijvoorbeeld in zone 30. Wegbeheerders kunnen hen wel met speciale onderborden de toegang tot een fietspad ontzeggen of verplichten.

5 tips om veilig te fietsen

Als speed-pedelec-gebruiker ben je minstens even kwetsbaar als een gewone fietsgebruiker. Volg daarom de veiligheidsvoorschriften die gelden voor fietsers. Je vindt hieronder enkele nuttige tips.

  1. Wees altijd alert en ga er niet vanuit dat de autochauffeur je wel gezien heeft. Het is belangrijk om volledig geconcentreerd te zijn op het fietsen en de weg. Gebruik dus absoluut niet je smartphone tijdens het fietsen. Fietsers kunnen dus veel ongelukken vermijden door zich wat meer bewust te zijn van hun kwetsbaarheid.
  2. Het is aangeraden om je opvallend te kleden, het liefst met fluo en reflecterende banden.
  3. Zorg ook voor voldoende verlichting
  4. Maak andere weggebruikers duidelijk welke richting je kiest door jouw arm uit te steken. 
  5. Tenslotte is het belangrijk om op de juiste manier jouw remmen te gebruiken. Je gebruikt best altijd eerst de voorrem om de fiets te stabiliseren en daarna lichtjes de achterrem om slippen te vermijden.

Met dank aan Cyclis, fietsleasing voor bedrijven en werknemers.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts