Mag ik met een speed pedelec op de dijk fietsen?

Regeltjes, wetgeving voor elke weggebruiker … zie je het bos nog door de bomen? Wij soms ook niet. Daarom vragen we het na bij de bevoegde instanties. Deze keer bij de dienst mobiliteit en infrastructuur West-Vlaanderen.

We kregen volgende vraag binnen:

Mag ik met mijn speed pedelec op de dijk fietsen? De dienst mobiliteit en infrastructuur West-Vlaanderen gaf ons het volgende antwoord:

De Provincie West-Vlaanderen heeft geen bevoegdheid om de wegcode te bepalen of te controleren op dijken in badsteden. Dat is een bevoegdheid van het gemeente-/stadsbestuur, uiteraard rekening houdend met de bepalingen in die wegcode. De situatie zal dus gemeente per gemeente moeten bekeken worden.

Bij een snelheidsbeperking tot 50 km/u mogen speedpedelecs vrij kiezen of ze op de rijbaan of het fietspad fietsen. Tenzij aangeduid met een onderbord met vermelding P dat ze verplicht moeten fietsen op het fietspad. 
Bij een snelheidsbeperking hoger dan 50 km/u moeten zij verplicht het fietspad volgen.

Telkens moeten zij hun rijgedrag aanpassen aan de andere weggebruikers op dit fietspad.

Het gaat hier wel over een fietspad aangeduid door D7 of met witte markeringen! Op gemengde fietspaden D9 en D10 zijn speedpedelecs niet toegelaten. En zonder te veralgemenen zal dit laatste in zeker een aantal gemeenten van toepassing zijn, waardoor ze op de rijbaan moeten rijden. Ze moeten ook ten allen tijde de snelheidsbeperking respecteren zoals andere weggebruikers. Een snelheidsbeperking van 30 km/u bv. is ook voor hen van toepassing.

Gewone elektrische fietsen mogen de delen van de rijbaan gebruiken die fietsers zonder elektrische ondersteuning ook gebruiken.

Er kan inderdaad geverbaliseerd worden als de regels van de wegcode niet gevolgd worden.

Provincie West-Vlaanderen
dienst mobiliteit en infrastructuur

Loading

Total
0
Shares
Related Posts