Een minimum-snelheid voor Speed Pedelecs, nog niet zo gek?

Begin deze week kondigde Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) aan dat Speed Pedelec enkel toegelaten worden op jaagpaden die deel uitmaken van fietssnelwegen. We zagen heel wat reacties vanuit het Speed Pedelec kamp … verontwaardiging en onbegrip.

De Vlaamse minister denkt duidelijk vanuit een visie waar ze de voordelen en opportuniteiten van de Speed Pedelec (nog) niet ziet. Jammer, want de Speed Pedelec zorgt nu reeds, zonder politieke hulp, voor een positieve verschuiving in mobiliteit. Heel wat werknemers kiezen ervoor om de auto thuis te laten en naar het werk te fietsen.

Een Speed Pedelec … max. 45 km/u! En minimum?

Fietssnelwegen, autosnelwegen, ze hebben hetzelfde doel: sneller op de bestemming geraken. Een maximum-snelheid bestaat op autosnelwegen, alsook een minimum-snelheid. Je mag namelijk niet trager dan 70 km/u op de autosnelweg rijden.

De bedoeling van een fietssnelweg is dat je er continu 25 km/u kan fietsen met zo min mogelijk stops.

We zien bij nieuwe regelgeving dat er wordt gekeken naar de gevaren van de Speed Pedelec. Die gevaren worden in regelgeving gecalculeerd. Er wordt te weinig rekening gehouden met de opportuniteiten.

OPEN VRAAG:

Moet, in functie van de veiligheid, een minimum-snelheid worden ingevoerd? En op welke type fietspaden?

Vanuit een progressieve gedachte: moet een minimum-snelheid gehanteerd worden op fietssnelwegen? Los van de beslissing van Mevr. Peeters, ook op jaagpaden? Wat zou het effect van zo’n regel zijn? Minder fietsers? Of net méér fietsers?

Voorbeeld: jaagpaden kunnen tijdens de werkweek opengesteld worden voor snel fietsverkeer. Weekend? Speed Pedelec’ers worden gelimiteerd tot max. 25 km/u, omdat het zachtere fietspubliek daar rustig wil fietsen.

Op fietssnelwegen wordt dan weer gestimuleerd te fietsen met een e-bike of speed pedelec. Gewone fietsers zijn welkom, maar die moeten wel aan een minimum snelheid fietsen.


Wanneer we de Speed Pedelec en wetgeving + infrastructuur vandaag bekijken, zien we voornamelijk bescherming van de niet-snelle fietser. Dat is belangrijk, maar we mogen de opportuniteiten niet negeren: de Speed Pedelec zorgt voor een pak minder auto-verkeer, elke dag meer.

Wat denk jij? Moet er een minimum-snelheid komen? Voor welk type fietsen? Voor welk type fietspaden?

Leet het ons weten op info@vivocyclo.com.

Let op! Met bovenstaande open vraag stimuleren we het gebruik van de Speed Pedelec, maar stimuleren we geen roekeloos fietsgedrag! Hou rekening met elkaar, elke dag, op elke fietspad.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts