NMBS wist fietspunten. Een neutrale kijk op de feiten.

De fietspunten zijn al enkele jaren een vertrouwd beeld in 53 stations in België. Het zijn plaatsen onder, in of naast het station waar je je fiets veilig kan stallen. Er is toezicht voorzien en de medewerkers van de fietspunten onderhouden de stalling. Daarnaast kunnen fietsgebruikers in de fietspunten terecht om een tweewieler te huren of voor kleine herstellingen die noodzakelijk zijn om veilig en reglementair thuis te geraken.

Historiek

De fietspunten werden opgericht nadat de NMBS-holding een oproep deed rond het beheer van de fietsenstallingen. Veel fietsenstallingen aan de stations waren immers in zeer slechte staat en door het gebrek aan controle waren diefstallen en vandalisme schering en inslag. De eerste fietspunten werden in 2007 opgericht en het aantal groeide jaarlijks aan tot we in 2014 het maximum van 53 fietspunten bereikten. Klik hier als je wil weten welke stations van een fietspunt voorzien zijn.

Een sociaal luik

De fietspunten zijn een project van ‘fiets en werk’. Dit is een organisatie die fietsmobiliteit stimuleert en hierbij ondersteuning biedt aan bedrijven binnen de sociale economie. Sociale-economie-bedrijven zijn bedrijven die kansarme mensen in dienst nemen en hen – met steun van de overheid – opleiden tot vakmensen. Ze leren de mensen een beroep aan en voorzien de nodige ondersteuning. Zo gaan ze vb. anderstalige nieuwkomers helpen om de taal te leren, onderdrukte vrouwen eigenwaarde bijbrengen en ex-gevangenen leren hoe de ‘buitenwereld’ werkt. Zodra deze mensen geïntegreerd geraken, wordt gezocht naar werk in het reguliere circuit.

De fietspunten vangen dus mensen van de rand van onze samenleving op en integreren hen in de maatschappij. Zo kunnen ze zelf werken, geld verdienen, belastingen betalen en volwaardig deel uitmaken van onze samenleving.

Het kostenplaatje

Niets is gratis in deze wereld. Ook de fietspunten niet. Ze halen hun inkomsten uit verschillende bronnen:

  • Wie zijn fiets binnenbrengt bij een fietspunt voor onderhoud of een kleine herstelling, betaalt hiervoor een eerlijke prijs.
  • Omdat de fietspunten mensen uit de kansarmoede halen en een opleiding voorziet, krijgen ze subsidies van de Vlaamse overheid. Vlaanderen maakt zich sterk dat dit een winstgevend project is. Ze moeten op termijn minder werkloosheidsuitkeringen bekostigen.
  • De fietspunten zijn opgericht op vraag van de NMBS. Ze stoppen ook geld in de fietspunten. Ze voorzien immers een dienst aan de treinreiziger en helpen de NMBS bij het onderhoud van hun fietsinfrastructuur.
  • De Brusselse fietspunten krijgen nog een extra duwtje in de rug door het Brusselse gewest. Zij willen het fietsgebruik stimuleren bij zowel bewoners als pendelaars. Brussel heeft dan ook de meest gebruikte fietspunten van het land.

Eén van deze partners gooit nu de handdoek in de ring. De NMBS liet weten dat ze de steun voor een deel van de fietspunten helemaal laat wegvallen vanaf augustus van dit jaar. Een vijftiental fietspunten, zoals dat van Asse, Vilvoorde en Halle zullen moeten sluiten. Alle uitbreidingsplannen van de fietspunten – zoals die in Brussel – zullen ‘on hold’ geplaatst worden.

Petitie

Ondertussen hebben de organisaties Fietsersbond, TreinTramBus en Fiets& Werk een petitie opgestart voor het behoud van de fietspunten. Volgens hen zullen tientallen mensen hun job verliezen en zal ook het aantal fietsdiefstallen stijgen door de besparingsmaatregelen. Verder zullen de bezuinigingen ook gevolgen hebben voor de netheid van de fietsenstallingen. Ze hopen met deze petitie een oproep te doen aan de NMBS, minister Jacqueline Galant (MR) en minister Ben Weyts (N-VA) om naar oplossingen te zoeken en de fietspunten alsnog te redden.  Wie er ook zo over denkt, kan de petitie hier terugvinden.

Vervolg

Gelukkig zien veel steden en gemeenten het nut van hun fietspunten in. Zo lieten de steden Genk en Sint-Truiden vandaag weten dat ze de fietspunten aan hun stations, koste wat het kost, willen behouden. Als de NMBS de subsidiekraan dichtdraait, zullen deze steden zelf bijspringen om de fietspunten open te houden.

Wat de andere gemeenten gaan doen, is nog niet duidelijk. Het laatste woord is zeker nog niet gezegd over de fietspunten. Geef hieronder gerust uw mening over de zin of onzin van de fietspunten. Vivocyclo volgt het op!

Loading

Total
0
Shares
2 comments
  1. jammer voor de fietsenstalling. maar voor hun herstellingen bezorgen mij (als fietsenmaker) soms meer werk. Ik kan verhalen vertellen en Ik ken verhalen van collega’s die niet door de beugel kunnen. Kaders in 2 slijpen en lassen om een slot eraf te krijgen, remmen herstellen met stripbandjes, remblokken fout monteren,…

  2. Dat hoorde ik ook wel vaker. Ondanks het mooie, ambitieuze project mag fietstechniek niet onderschat worden. Verkeerd gemonteerde remmen, veilig is anders. De functie van de fietshersteller wordt steeds belangrijker.

Geef een reactie
Related Posts