Pakjesbezorgers massaal de (elektrische) fiets op!

U hebt er waarschijnlijk al over gehoord, of u hebt ze met uw eigen ogen gezien. De pakjesbezorgers die met sprekend gemak door de straten zoeven, op een elektrische fiets nota bene! Het is een beeld dat we binnenkort meer en meer zullen zien. Leveranciers van grote én kleine ondernemingen kiezen steeds vaker voor het sportieve en milieuvriendelijke alternatief. Maar waarom? En vooral, wie doet het al?

Fietsen zijn sneller, punt

Stadscentra zitten muurvast, en dat is niet alleen het geval tijdens de spitsuren. Met de fiets kom je veel sneller aan op je bestemming, spits of niet. Dat is de voornaamste reden voor de enorme opmars van de (elektrische) fietskoerierdiensten. Bovendien is de fiets een milieuvriendelijker alternatief voor de wagen of de bromfiets. Daar waar vervuilende wagens het steeds moeilijker hebben om in steden te raken, rijden fietsen er moeiteloos binnen. Het is daarnnaast ook een manier om werknemers aan te zetten tot een sportievere levensstijl, wat enkel in hun voordeel kan werken.

Wie doet mee?

Er zijn een pak bedrijven die vandaag leveringen doen met de fiets. En het zijn heus niet enkel de grote spelers. De bekendste bedrijven die uitpakken met hun fietskoerierdienst kent u waarschijnlijk al. Het zijn klinkende namen zoals Ubereats en Deliveroo. Beiden focussen zich op het rondbrengen van maaltijden. In Gent alleen werkt Deliveroo samen met 150 restaurants! Maar ook kleinere bedrijven uit andere sectoren doen mee, waaronder drukkerij Bolton uit Aalst, dat drukwerk rondbrengt met de fiets.

Geen zorgen, het is heus niet alleen eten. Sinds kort doet ook Coolblue aan leveringen per fiets. Het gaat wel om “haalbare pakjes”, benadrukken ze zelf. Electronica zoals gsm’s, hoofdtelefoons of laptops kunnen zonder probleem geleverd worden, alsook boeken en dergelijke. Dat doen ze nu al in steden als Gent en Antwerpen. Daarmee is Coolblue het eerste Europese e-commercebedrijf dat beslist zelf pakjes te bezorgen per fiets.

What’s in it for me?

Omdat de bezorging met de fiets in steden veel vlotter verloopt dan met de wagen, en omdat de afstanden tussen de fysieke winkels en de bestemming vaak korter zijn, zijn leveringen met de fiets gewoonweg sneller. Dat zorgt ervoor dat bedrijven een nauwkeurigere schatting kunnen maken over wanneer het pakje jouw voordeur bereikt. Je hoeft dus voortaan geen hele dag thuis te blijven, wachtend op dat pakje. Een uurtje vrijhouden zou voortaan volstaan.

Bakfietsfestival

Benieuwd met welke fietsen deze pakjes van deur tot deur gaan? Of ben je nieuwsgierig naar hoe zo’n bakfiets er zoal kan uitzien? Op zondag 19 mei wordt de tweede editie van het bakfietsfestival georganiseerd in de Waagnatie in Antwerpen (Rijnkaai 150, 2000 Antwerpen). Een heus festival op de hippe Bocadero-locatie dus!

Graag meer info? Kijk gerust even op www.bakfietsfestival.be.

Beelden van het bakfietsfestival van vorig jaar (2018)

Loading

Total
0
Shares
Related Posts