To disc or not to disc. That’s the question.

Er werd al veel over geschreven, geroepen, getest en vooral verboden. Wat heeft de UCI bepaald? En welke gevolgen heeft deze beslissing voor de prof en de amateur?

Heeft de UCI ook invloed op de particuliere verkoop van racefietsen? Na de bekendmaking, koopt u uw volgende fiets met velgremmen of schijfremmen? Is de beslissing nu al definitief?

Een chronologisch overzicht.


12 april ’16. Eerste slachtoffer van ongeval met schijfremmen.

Een diepe snijwonde, veroorzaakt door een andere fiets, knielt Francisco Ventoso (Movistar) in Parijs-Roubaix.

13-14 april ’16. De UCI verbiedt met onmiddellijke ingang het gebruik van de huidige vorm van schijfremmen in het wielerpeloton.

De CPA (Cycliste Professionnels Associés) wordt gehoord door de UCI. “We zullen niet stoppen met de vooruitgang, maar we zullen gemeenschappelijke oplossingen moeten vinden voor de invoering van nieuwe technologieën zonder risico voor de renners” verteld Laura Mora, persverantwoordelijke bij CPA.

Deze beslissing gebeurt na de zware val van Movistar-renner Francisco Ventoso tijdens Parijs-Roubaix. De Spanjaard liep een zware knieblessure (snijwonde) op door een schijfrem van een andere fiets.

Na de bekendmaking van het UCI breekt de strijd los. Voorstanders en tegenstanders verkondigen hun mening op sociale media. Voorstanders vinden het onverantwoord en levensgevaarlijk om rond te rijden met ‘rijdende hakmessen’. Tegenstanders vinden de schijfremmen niet gevaarlijker dan de tandbladen op de fiets (U weet wel, waar de ketting op loopt.). Het hele verhaal doet ons allen terugdenken aan de aero wielen waarbij de spaken worden vervangen door vlijmscherpe constructies. Meer zaken die verboden werden door de UCI vind je hier.


Verschil tussen schijf- en velgremmen.

Schijfremmen zijn duurder en ‘specialer’. De aanraking gebeurt niet op de velg maar wel op een schijf, evenwijdig met het wiel. Het principe is hetzelfde als een motor of auto. De spaken en het frame worden door de grotere kracht zwaarder belast. Schijfremmen hebben dezelfde werking bij regenweer of droog weer.

Velgremmen zijn ‘betaal-en betrouwbaar’. Ze raken rechtstreeks de velg aan, dus lage belasting van het frame en spaken. Velgremmen remmen minder goed in regenweer. De velg ziet af en wordt sneller vuil.

Beiden hebben dus voordelen en nadelen. Zijn schijfremmen beter? Soms. Zijn velgremmen beter? Soms.


23 april ’16. Franse bond verbiedt schijfremmen in Franse cyclo’s.

Mocht je van plan zijn om deze zomer in Frankrijk te gaan fietsen, hopen we dat je niet zonet een nieuwe fiets hebt gekocht met schijfremmen. In alle cyclo’s die de Franse bond FFC organiseert, zijn schijfremmen ten strengste verboden. Het is het eerste gevolg voor de particuliere markt na de beslissing van het UCI.


Vivocyclo vroeg zich af: Welke gevolgen hebben deze beslissingen op de particuliere verkoop van racefietsen?

De fietsmarkt evolueert heel snel. Elke dag zie je innovaties op Kickstarter. Elke beweging in de prof-wereld wordt gespiegeld op de amateur-wereld. Waarmee profs rijden, wil een amateur ook. Fabrikanten zijn dan ook ten volle in productie gestart met het assortiment racefietsen met schijfremmen. We vroegen ons af of de vraag er nog was en we polsten op sociale media en op vivocyclo.be. Dit is het resultaat.

Deze peiling is louter ter illustratie hoe fietsers tegenover de beide remsystemen denken.

De algemene voorkeur gaat nog steeds naar velgremmen, al lijken heel wat mensen geen schrik te hebben van schijfremmen. Heel wat reacties ook. Enkele interessant bedenkingen halen we eruit.

moet nog een extra optie bij: schijfremmen met afdekkap. dat moet toch niet zo moeilijk zijn om te maken?

Al een paar keer mezelf gered van op voorganger klappen in peletonnetje.. twijfel of dat gelukt was met velgremmen.. schijven +1

Schijf, zeker bij lange afdalingen wenselijk, bandtemperatuur loopt niet op en de dure velgen hebben een langere levensduur.

Een schijf kan bij een val opeens veranderen in een mes.
Velgremmen dus.

Geen idee voor ik da beslis zou ik eerst ne keer een testrit met schijven willen doen.


Filmpjes die het tegendeel bewijzen

Intussen duiken er filmpjes op het internet op van fietsers en handelaars die bewijzen dat een schijfrem en daarbij de schijf helemaal niet scherp is. Dit tonen ze door met de blote hand op de schijf af te remmen. Dat lijkt ons dan weer geen representatieve vergelijking met een fiets in volle actie en waarbij iemand met het gezicht, knie of ander lichaamsdeel en echt harde botsing heeft met zo’n schijf. Of het een reden is om dit te bannen uit de prof-wielerwereld, is uiteraard een andere vraag.

https://youtu.be/4YJeKb_hzAE


2 mei ’16. Schijfremmen weer toegelaten vanaf juni?

Het wordt wat lachwekkend. Volgens CyclingTips is er overleg geweest tussen de UCI en WFSGI (World Federation of the Sporting Goods Industry). Daaruit werd het duidelijk dat niet de schijfrem de oorzaak was van de diepe snijwond bij Ventoso, maar wel door het kettingblad. Movistar, de ploeg van Ventoso blijft nochtans wel bij het oorspronkelijke verhaal.

De UCI wil naar verluid vanaf juni schijfremmen terug toelaten onder voorwaarden. De schijven moeten minder scherp zijn en voorzien zijn van veiligheidshoezen. Eind september zou er dan een evaluatie-gesprek gebeuren om de beslissing te analyseren.

De strijd is nog niet gestreden… wordt vervolgd!

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts