Wat doet Vlaanderen om jou op de fiets te krijgen?

Vorige week verscheen in Tweewieler.nl het topic: Fietsen in België: cijfers, feiten en ontwikkelingen. Beginnen deden ze met de zin: “Belgen zijn zo verstokt aan de auto.” – Oh?

En toch denken we nu al na over hoe we fietsfiles kunnen vermijden. Dit ziet er rooskleurig uit. Een aantal weken geleden kondigde de Brusselse regering een nieuw fietsbeleid dat van Brussel een trots voorbeeld zal maken. We zijn er, samen met de Fietsersbond alvast heel enthousiast over.

SUBSIDIES

Meestal handelt de Belg pas wanneer er een financieel gevolg aan gekoppeld wordt. En het heeft zijn effect. Sinds een aantal jaar zijn deze twee maatregelen actief om de Vlaming een duwtje in de rug te geven:

  1. Het mobiliteitsbudget: Hiermee kunnen werknemers een vooraf bepaald bedrag spenderen voor hun mobiliteit. De bedoeling is om de auto in te ruilen voor een duurzamer model, gecombineerd met een elektrische fiets of treinabonnement.
  2. De mobiliteitsvergoeding: Werknemers die met een (elektrische) fiets naar het werk rijden, kunnen van hun werkgever een belastingvrije fietsvergoeding van 24 cent per kilometer krijgen. Dit geldt ook voor de speed pedelec. De werkgever is niet verplicht om dit te doen.
  3. Een aantal Belgische gemeenten en steden stellen een premie beschikbaar als iemand een auto inruilt voor een elektrische (bak)fiets. De regelingen verschillen per stad of gemeente.

VELOPASS: DATABANK BIJ DIEFSTAL

De Velopass is een nieuwe nationaal registratiesysteem voor fietsen, gekoppeld aan een centrale databank. In die databank wordt alle mogelijke informatie over de fiets en zijn eigenaar bewaard. Onder andere: het merk van de fiets, het framenummer, de datum van aankoop, informatie van de eigenaar, verzekeringsdocumenten, onderhoudsgegevens, het nummer van de batterij enz.

Op die manier kan eenvoudig de rechtmatige eigenaar teruggevonden worden. Bovendien is de onderhoudsgeschiedenis van de fiets bijzonder handig bij tweedehandse verkoop.

Wat doet Vlaanderen nog meer voor ‘de fiets’? Reageer via info@vivocyclo.com

Loading

Total
0
Shares
Related Posts