Wat stelt Bosch eBike Systems voor op Velofollies 2023?

Na lang wachten vindt Velofollies, de grootste en meest gevarieerde fietsbeurs van Europa, eindelijk opnieuw plaats. Bosch eBike Systems nodigt jou dan ook graag uit om de nieuwigheden van dit modeljaar eigenhandig te komen ontdekken.

Wat mag je verwachten?

Met drie showbikes en een testfleet laat Bosch eBike Systems jou kennismaken met het nieuwe eBike ABS en smart systeem. Ze zijn aanwezig met een beursstand en de testzone.

Bosch eBike Systems presenteert nieuw eBike ABS

‘s Werelds kleinste ABS, ontwikkeld op basis van motorfietstechnologie, maakt eBiken nog veiliger.

 • De antiblokkeerfunctie en de loskomregeling voor het achterwiel verhogen de veiligheid op gladde en losse of glibberige ondergrond
 • Het juiste ABS voor elk type eBike dankzij de verschillende ABS-modi
 • ABS Trail zorgt voor meer rijplezier en betere prestaties tijdens sportieve rijmanoeuvres
 • Kleine en lichte regeleenheid met minimalistisch design

Een goede remtechniek is een belangrijke basis voor rijveiligheid op wegen en trails. Met het nieuwe ABS voor het smart systeem zorgt Bosch eBike Systems voor een betere remwerking op elke ondergrond. Of het nu in de stad is, met de eCargo Bike of op uitdagende trails met de eMTB, het nieuwe Bosch eBike ABS met remcomponent MAGURA is ontworpen om aan de eisen van de verschillende eBike-types te voldoen en kan ongevallen nog effectiever terugdringen.

Onjuist remgedrag is een van de belangrijkste oorzaken van fietsongevallen.

“Op een fiets is de voorrem cruciaal voor een korte remweg. Maar veel mensen vermijden deze omdat ze bang zijn om te vallen door het hoge remeffect.”

Claus Fleischer, directeur van Bosch eBike Systems

“Het Bosch eBike ABS gaat dit specifiek tegen door het risico op vallen en over de kop slaan aanzienlijk te verminderen.” Jaarlijks zou tot 29% van alle ongevallen met elektrische fietsen kunnen worden beperkt of volledig voorkomen indien alle eBikes over betrouwbaar ABS zouden beschikken. Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau van Bosch.

Het nieuwe eBike ABS: kleiner, lichter, mooier

Het onderwerp veiligheid ligt Bosch bijzonder na aan het hart. Meer dan 40 jaar geleden lanceerde de onderneming ‘s werelds eerste in serie geproduceerde ABS voor auto’s. Sinds 1995 produceert Bosch al antiblokkeerremsystemen voor motorfietsen. In 2018 volgde ‘s werelds eerste ABS voor eBikes. Met het nieuwe ABS presenteert Bosch eBike Systems nu ‘s werelds kleinste ABS, ontwikkeld op basis van motorfietstechnologie. Dit betekent dat eBike-fabrikanten voor het eerst alle eBike-typen kunnen uitrusten met de geoptimaliseerde remondersteuningstechnologie van Bosch. De regeleenheid van het nieuwe Bosch eBike ABS is 77 procent kleiner en 55 procent lichter dan zijn voorganger en past onopvallend in het design van de eBike dankzij de integratie in het totale systeem.

Voor elk type eBike de juiste modus

Bosch biedt verschillende modi voor het nieuwe eBike ABS, die elk optimaal zijn afgestemd op de remvereisten van verschillende eBike-types en ondergronden. Eigenaars van een eCargo Bike met ABS Cargo profiteren van snel, veilig en spoorvast remmen, zelfs bij volledige belading. ABS Touring is geschikt voor tochten met de eCity Bike in de stad, die worden gekenmerkt door wisselende wegdekken, voetgangersoversteekplaatsen en verkeerslichten, of voor weekendtochten in de natuur met de Trekking eBike. ABS Allroad is speciaal ontwikkeld voor licht off-road rijden, zodat eMountainbikers hun passie veiliger kunnen uitoefenen op grind- en bospaden. De modus ABS Trail, die samen met sportfietsers is ontwikkeld, is gericht op sportieve eBikers die altijd op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen op veeleisende trails en uitdagend terrein. ABS Trail helpt hen om met meer vooruitziendheid, controle en focus te rijden in verrassende situaties, zoals een steilere helling of een blinde bocht. Op deze manier kunnen eBikers hun rijtechniek nog verder verfijnen en zo hun prestaties op de trails verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd veiliger onderweg zijn. Als je op grind- of asfaltwegen rijdt, kan je ook eenvoudig in de eBike Flow-app of via het Kiox 300-display overschakelen van ABS Trail naar ABS Allroad.

Via de Kiox 300 kunnen gegevens over de laatste remactie worden opgevraagd. Zo kunnen eBikers hun remweg of remtijd bekijken en analyseren om hun remgedrag op verschillende ondergronden geleidelijk te verbeteren.

Meer veiligheid op verschillende ondergronden

Het ABS wordt automatisch geactiveerd zodra op de pedalen wordt getrapt. Bepalend voor het effect van het Bosch eBike ABS zijn vooral twee basisfuncties die de rem- en rijervaring aanzienlijk veiliger maken. Zo regelt de antiblokkeerfunctie van het voorwiel automatisch de remdruk door permanent de snelheid van de wielen te controleren en te voorkomen dat het wiel tijdens het remmen blokkeert. Het gevoelig afgestelde remgedrag bevordert de controle en stabiliteit, vooral op een gladde ondergrond. De loskomregeling voor het achterwiel vermindert op een ondergrond met veel grip het risico dat het achterwiel van de grond komt. Omdat de functie de kans op over de kop slaan verkleint, levert deze een belangrijke bijdrage tot veiliger en ongevalvrij rijden.

Het nieuwe Bosch eBike ABS met remcomponent MAGURA is beschikbaar vanaf de zomer van 2022. De beschikbare ABS-modus is afhankelijk van de betreffende eBike-categorie die door de fietsfabrikant is ingesteld. Geïnteresseerden moeten bij de aankoop van de eBike direct controleren of het nieuwe eBike ABS is ingebouwd of dit bij hun dealer navragen, omdat montage achteraf niet mogelijk is.

Veiliger en zorgelozer op weg: het nieuwe eBike ABS voor het smart systeem vermindertop een ondergrond met veel grip het risico op vallen en over de kop slaan aanzienlijk, doordat de antiblokkeerfunctie van het voorwiel de remdruk automatisch regelt en voorkomt dat het wiel tijdens het remmen blokkeert. De loskomregeling voor het achterwiel vermindert het risico dat het achterwiel van de grond komt.

 • Bosch biedt verschillende modi voor het nieuwe ABS, die elk optimaal zijn afgestemd op de remvereisten van verschillende eBike-types en ondergronden.
 • Het nieuwe ABS van Bosch eBike Systems is ‘s werelds kleinste ABS, ontwikkeld op basis van motorfietstechnologie. De regeleenheid is 77% kleiner en 55% lichter dan zijn voorganger en past onopvallend in het design van de eBike.
 • ABS Touring is geschikt voor ritten met de eCity Bike in de stad, die worden gekenmerkt door wisselende wegdekken, voetgangersoversteekplaatsen en verkeerslichten.
 • Eigenaars van een eCargo Bike met ABS Cargo profiteren van snel, veilig en spoorvast remmen, zelfs bij volledige belading.
 • De modus ABS Trail, die samen met sportfietsers is ontwikkeld, is gericht op sportieve eBikers die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen op veeleisende trails en uitdagend terrein.

Bosch eBike Systems breidt het smart systeem uit

Nieuwe aandrijvingen, bedieningseenheden, functies en een display zorgen voor een meer individuele rijervaring

 • Nog meer flexibiliteit: Bosch eBike Systems breidt het smart systeem uit met de drive units Cargo Line, Performance Line en Performance Line Speed
 • Ontspannen rijden: de nieuwe Auto-modus past de ondersteuning automatisch aan de omgevingsomstandigheden aan
 • Strak design: in de toekomst kunnen eBikers ook gebruikmaken van het draadloze Intuvia 100 display of hun eBike bedienen via de minimalistische System Controller en Mini Remote bedieningseenheden.
 • Bijpassende accu: PowerTube 500 en 625 en PowerPack 545 en 725 bieden de juiste energie in elke situatie

Nieuwe mogelijkheden, nog meer flexibiliteit: Bosch eBike Systems breidt het vorig jaar geïntroduceerde smart systeem in het modeljaar 2023 uit met tal van nieuwe producten en kenmerken. Het smart systeem combineert hoogwaardige, onderling verbonden componenten met praktische functies die voortdurend kunnen worden uitgebreid via over-the-air updates. Zo maken eBikes met het smart systeem nog meer deel uit van het dagelijkse digitale leven en staan ze garant voor een nog individuelere rijervaring.

“Het smart systeem wijst de weg naar de toekomst van de eBike. In modeljaar 2023 zullen we het productassortiment van de nieuwe systeemgeneratie uitbreiden en extra toepassingsgebieden mogelijk maken, van eCargo bikes tot trekkingfietsen en speedpedelecs.”

Claus Fleischer, Business Manager van Bosch eBike Systems

“Met de nieuwe producten en functies kunnen eBikers hun rijervaring verder personaliseren en rijplezier naar een hoger niveau tillen.”

Altijd comfortabel op weg met de juiste drive unit en rijmodus

Of het nu gaat om het vervoer van zware lasten, vrijetijdsritten of woon-werkverkeer, het smart systeem biedt nu in elke gebruikssituatie de juiste drive unit. De aandrijvingen Cargo Line, Performance Line en Performance Line Speed maken nu ook deel uit van de nieuwe systeemgeneratie, naast de vorig jaar geïntroduceerde Performance Line CX. De Cargo Line biedt krachtige ondersteuning om met de eCargo je kind op te halen van de crèche of om boodschappen te doen. Tijdens tochten profiteren eBikers met de Performance Line van een natuurlijk rijgevoel en een bijzonder stille motor. Pendelaars komen efficiënter op hun bestemming dankzij de Performance Line Speed met tot 45 km/h.

Rijden op elk type eBike met het smart systeem wordt nog comfortabeler met de nieuwe Auto-modus. In deze rijmodus past de ondersteuning van de aandrijving zich automatisch aan de omgevingsomstandigheden aan, bijvoorbeeld bij tegenwind of opwaartse hellingen, zonder dat de eBikers meer vermogen hoeven in te zetten of de rijmodus hoeven te wijzigen. Onderweg zijn met de eBike wordt nog meer ontspannen en comfortabel. Daarnaast presenteert Bosch de Cargo-modus, een speciaal ontwikkelde rijmodus voor eCargo bikes. Met een ondersteuning tot 400 procent is deze bijzonder geschikt voor ritten met zware lasten. Ondanks de sterke ondersteuning verloopt wegrijden heel natuurlijk en gemakkelijk.

Minimalistische en robuuste bedieningseenheid voor een nog strakkere eBike-look

Met de nieuwe System Controller komt Bosch eBike Systems nu met een slanke bedieningseenheid voor het smart systeem, teruggebracht tot het essentiële. De bedieningseenheid is de centrale interface tussen de eBike en de eBike Flow-app, via welke updates over-the-air kunnen worden geüpload. De System Controller kan door de fietsfabrikant naadloos in de bovenbuis worden geïntegreerd en past daardoor perfect in het uiterlijk van de eBike. Bovendien is hij daar beschermd tegen stoten en krassen en dat maakt hem bij uitstek geschikt voor het rijden op trails. De bedieningseenheid heeft twee toetsen en bewust een beperkt aantal functies – dit vergemakkelijkt het overzicht. Met de toetsen kan de eBike worden in- en uitgeschakeld en de rijmodus worden gewijzigd. Dankzij het LED-display kunnen eBikers zien hoeveel energie hun accu nog heeft en in welke rijmodus ze rijden. Het zacht aanvoelende oppervlak van de toetsen voorkomt wegglijden en zorgt voor een intuïtieve bediening.

De System Controller wordt perfect aangevuld door de Mini Remote, die via Bluetooth verbonden is. eBikers kunnen de slanke bedieningseenheid eenvoudig achteraf inbouwen en zelf op het stuur monteren. Dankzij drie extra knoppen nabij de duim kunnen andere functies, zoals de smart loopondersteuning met de nieuwe terugrolbeveiliging, de verlichting van de eBike of de rijmodi eenvoudig worden omgeschakeld zonder de handen van het stuur te hoeven halen. De terugrolbeveiligingsfunctie voorkomt automatisch dat de eBike onbedoeld terugrolt. Fietsers hebben dan tien seconden om de loopondersteuning opnieuw te activeren voordat de terugrolbeveiliging uitschakelt.

Draadloos display met intuïtieve bediening

Voor gebruikers die zich in de stad extra willen concentreren op het wegverkeer, biedt Bosch eBike Systems het nieuwe Intuvia 100 display voor het smart systeem. Het display is eenvoudig en intuïtief in het gebruik en bijzonder goed afleesbaar dankzij de grootte van 2,5 inch en het grote lettertype. Het display toont eBikers duidelijk de relevante rijgegevens, zoals acculaadtoestand, afstand, rijtijd, actieradius en snelheid. Intuvia 100 is draadloos en via Bluetooth verbonden met de LED Remote, zodat de handen altijd veilig op het stuur blijven. Het schakeladvies draagt ook bij aan het comfort: het geeft aan of een eBiker een versnelling hoger of lager moet schakelen om van de rijervaring te genieten en optimaal voortgang te maken.

De juiste accu voor alle behoeften

Niet alleen op sportieve trails maar ook bij langere ritten of voor de dagelijkse boodschappen vragen veel gebruikers zich af wat de ideale accu is. Om hen in de toekomst in staat te stellen via het smart systeem de energieleverancier te kiezen die perfect op hun behoeften is afgestemd, heeft Bosch eBike Systems het portfolio uitgebreid met de PowerTubes 500 en 625 en de PowerPacks 545 en 725. Het speciale kenmerk: de PowerPacks zijn onderling compatibel. Als je in eerste instantie voor een kleinere accu kiest, kun je later desgewenst eenvoudig een grotere accu monteren, mits de montageoplossing van de eBike- fabrikant dit toelaat.

Nieuwe functies verbeteren de eBike-ervaring nog meer

Ook op digitaal gebied heeft Bosch eBike Systems de waaier van functies van het smart systeem uitgebreid. De eBike Flow-app, het hart van het smart systeem, biedt nu eBike Alarm en nog andere nieuwe kenmerken. eBikers kunnen binnenkort hun routes via komoot importeren en via het navigatiescherm langs de waypoints navigeren. Apple-gebruikers krijgen nu ook hun hartslag te zien op het ritscherm van de smartphone, dankzij de Apple Watch-connectiviteit.

Vanaf modeljaar 2023 krijgen eindklanten de mogelijkheid om bij de dealer een digitaal serviceboek te registreren waarin service- en onderhoudswerkzaamheden worden vastgelegd. Dit kan worden afgedrukt en op verzoek aan de klant worden overhandigd, want een goed bijgehouden serviceboek kan de doorverkoopwaarde van de eBike verhogen.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts