#7 Waar mag een speed pedelec rijden? … en waar niet?

Fietsongeval.be ontving een mailbericht van een man die een aantal weken in Antwerpen op de gekende Plantin en Moretuslei door 2 politieagenten tegengehouden werd. Hij reed met zijn speed pedelec aan een snelheid van 43 km/uur op de rijbaan i.p.v. het fietspad aangegeven door een gebodsbord D9.

Volgens de politie moest hij het fietspad volgen. De politieagenten vergissen zich: ik neem hen niets kwalijk, de regelgeving is niet evident. 

We overlopen de regels:

 • op een rijbaan waar een snelheid hoger dan 50 km/u toegelaten is, moeten de speed pedelecers verplicht het fietspad volgen.

op een rijbaan waar de maximumsnelheid 50 km/u is, gelden de volgende regels:

 • bord D7 (blauw bord met fiets): de speed pedelecer mag kiezen (rijbaan of fietspad), maar onderborden kunnen de klasse P (speed pedelec) verplichten of verbieden.
 • bord D9 (blauw bord met fiets en voetgangers naast elkaar): verboden voor speed pedelecs, en verboden onderborden klasse P aan te brengen.
 • bord D10 (blauw bord met voetgangers en fiets onder elkaar): verboden voor speed pedelecs, onderborden voor klasse P verboden aan te brengen.

Snelheid

De snelheid op een fietspad wordt niet geregeld maar mijn stelling is om steeds de omgevingssnelheid te respecteren (50 km/u of 30km/u in zone30), maar altijd een aangepaste snelheid te voeren.

Wat de onderborden betreft, hou er rekening mee dat speed pedelecs op jaagpaden verboden zijn tenzij het onderbord de klasse P toelaat, maar met een maximumsnelheid van 30 km/u.

Fietsongeval.be geeft je de juiste informatie betreffende de wegcode.

Loading

Total
0
Shares
4 comments
 1. Beste,
  Zoals jullie het hier weergeven hebben de borden D9 en D10 dus eigenlijk geen betekenis buiten zones van max. 50km/h wat betreft het verbod voor speed pedelecs. ????
  Groetjes,
  Ivan.

  1. Hi Ivan, klopt! Dat is momenteel de logica van de wetgever.
   Regel 1: Op een rijbaan waar een snelheid hoger dan 50 km/u toegelaten is, moeten de speed pedelecers verplicht het fietspad volgen.

  1. Dag Herman! Dan is het volgens de wetgever verboden daar te fietsen. Je zal dus, wanneer je de letter van de wet volgt, moeten omrijden om vervolgens in de ‘zone 50’ te geraken. Wij zijn er ook niet gelukkig mee …

Geef een reactie
Related Posts