#7 Waar mag een speed pedelec rijden? … en waar niet?

Fietsongeval.be ontving een mailbericht van een man die een aantal weken in Antwerpen op de gekende Plantin en Moretuslei door 2 politieagenten tegengehouden werd. Hij reed met zijn speed pedelec aan een snelheid van 43 km/uur op de rijbaan i.p.v. het fietspad aangegeven door een gebodsbord D9.

Volgens de politie moest hij het fietspad volgen. De politieagenten vergissen zich: ik neem hen niets kwalijk, de regelgeving is niet evident. 

We overlopen de regels:

  • op een rijbaan waar een snelheid hoger dan 50 km/u toegelaten is, moeten de speed pedelecers verplicht het fietspad volgen.

op een rijbaan waar de maximumsnelheid 50 km/u is, gelden de volgende regels:

  • bord D7 (blauw bord met fiets): de speed pedelecer mag kiezen (rijbaan of fietspad), maar onderborden kunnen de klasse P (speed pedelec) verplichten of verbieden.
  • bord D9 (blauw bord met fiets en voetgangers naast elkaar): verboden voor speed pedelecs, en verboden onderborden klasse P aan te brengen.
  • bord D10 (blauw bord met voetgangers en fiets onder elkaar): verboden voor speed pedelecs, onderborden voor klasse P verboden aan te brengen.

Snelheid

De snelheid op een fietspad wordt niet geregeld maar mijn stelling is om steeds de omgevingssnelheid te respecteren (50 km/u of 30km/u in zone30), maar altijd een aangepaste snelheid te voeren.

Wat de onderborden betreft, hou er rekening mee dat speed pedelecs op jaagpaden verboden zijn tenzij het onderbord de klasse P toelaat, maar met een maximumsnelheid van 30 km/u.

Fietsongeval.be geeft je de juiste informatie betreffende de wegcode.

Loading

Total
0
Shares
Geef een reactie
Related Posts