De fietshelm heeft een nieuw alternatief.

De fietshelm heeft al veel schade vermeden en talloze levens gered. Fietshelmen worden steeds inventiever en beter. Ze zijn lichter en van beter materiaal gemaakt. Conclusie, veiligheid op de fiets is heel belangrijk. Vandaag zijn bedrijven dan ook continu opzoek naar manieren om de veiligheid van de fietser te verbeteren.

Draag jij altijd je fietshelm?

Als je vandaag de baan op gaat, zie je velen op de fiets die geen fietshelm dragen. Dan vraag je je waarschijnlijk af: ‘Waarom doen ze dat?’. De ene vindt een helm niet mooi, de andere zegt dan weer dat hij/zij maar 5 minuten de fiets op moet om zijn/haar bestemming te bereiken. Welke reden je ook hebt, als zwakke weggebruiker let je beter goed op in het verkeer.

In België is de fietshelm niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Zeker voor fietsers van langere afstanden, wielertoeristen, kinderen en ouderen is een fietshelm een must. Denk ook maar aan diegene die dag in dag uit de fiets gebruiken voor hun werk. Ook zij dragen best een helm. Neem nu een leverancier, die dagelijks de stad doorkruist met zijn/haar cargobike. Hij/zij komt op de meest drukke en gevaarlijke punten gedurende de werkdag. Safety first!

Het kan ook anders.

Zo maakt het Zweedse bedrijf Hövding een helm die geen helm is. Hövding is een airbag die net als bij een auto afgaat bij een ongeval. De airbag vormt zich rond het hoofd van de fietser voor hij/zij de grond of iets anders raakt. Op het moment van een ongeval blaast de airbag zich op in 0.1 seconde. Daarnaast beschermt het systeem je als fietsers 8 keer zoveel als een gewone helm. Zo’n airbag draag je rond de hals. Het Hövding airbag-systeem heeft tot op vandaag al 5017 fietsers beschermd. Via Bluetooth-connectie komt de Hövding te weten wanneer je je in een gevaarlijke situatie bevindt. Hij is geschikt voor iedereen. De standaardkleur is zwart, maar je hebt wel de keuze uit 3 verschillende hoezen om hem een persoonlijke touch te geven. Een laatste weetje over de Hövding is dat je met een volledig opgeladen batterij 15 uur veilig kan fietsen.

In onderstaand filmpje laat Fietsersbond Nederland zien hoe het systeem werkt.

Loading

Total
0
Shares
Related Posts