E-bikes maken het mogelijk om almaar verder te fietsen. Zo verplaatsen pendelaars zich met een e-bike of Speed Pedelec tot 3 keer verder dan met een klassieke fiets. Dat zeggen cijfers van VAB.
Meer en meer werknemers fietsen regelmatig én verder naar het werk. Zo leggen werknemers met een klassieke fiets een afstand tot 10 kilometer af, met een e-bike is dat gemiddeld 15 kilometer en met een Speed Pedelec is dat 30 tot 35 kilometer. “Ik ga niet met de fiets naar het werk, want dat is te ver”, is voor iets meer dan de helft van de Belgische werknemers geen geldig excuus meer.
Veel potentieel
In 2017 ging 18 procent met de elektrische fiets of Speed Pedelec werken, nu is dat zo’n 34 procent. Dat is bijna een verdubbeling. Toch, moet het voor VAB nog beter.
Uit cijfers van SD Worx blijkt dat 25% van de werknemers op minder dan 10 kilometer van het werk woont, 10% tussen 10 en 15 km en 21% tussen 15 en 30 km. Volgens VAB is er bij die twee laatste groepen nog veel potentieel voor de e-bike en de Speed Pedelec. Door onder andere leasefietsen bij het bedrijfsleven te stimuleren, krijgen nog meer werknemers de kans om met de fiets naar het werk te gaan. Ook files krijgen werknemers op de fiets. Zo geeft maar liefst 1 op de 2 werknemers aan dat ‘files’ een factor is om de fiets voor woon-werkverkeer te gebruiken. Daarnaast fietsen werknemers om de persoonlijke gezondheid en de productiviteit op het werk te verbeteren.
Gemeentepersoneel heeft voorbeeldrol
Fietsberaad en VAB willen dat nog meer werknemers met de fiets gaan werken. Daarom roepen ze steden en gemeenten op om te investeren in een sterke fietscultuur. Cijfers zeggen dat 23% van de ambtenaren met de fiets naar het werk gaat. Dat is 5% meer dan het gemiddelde in andere sectoren in Vlaanderen. VAB en Fietsberaad pleiten dat steden en gemeenten die voorbeeldrol verder uitspelen door de mogelijkheden van e-bikes en fietsleasing te bekijken. Bovendien kan overheidspersoneel veel gemakkelijker problemen of gevaarlijke situaties melden aan het bestuur. Op die manier leveren ambtenaren een actieve bijdrage aan een veiliger en sterker fietsbeleid in steden en gemeenten.